101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Za kilka dni Dzień Ciasta. Porcja słodyczy przyda się w listopadzie

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Na początku były… daktyle, figi i inne słodkie owoce oraz miód. Ciasta i ciasteczka pojawiły się, gdy człowiek nauczył się rozpalać i wykorzystywać ogień do przygotowywania potraw. We współczesnych czasach ciasta nie tylko często goszczą na każdym stole, ale potrafią też poprawić jesienią smutny nastrój.

Chociaż w naszym kręgu cywilizacyjnym ciasta znane są już niemal od 2,5 tysiąca lat, przez długi czas były luksusem dostępnym tylko dla najbogatszych. Pierwsze ciasteczka wypiekano już w starożytnym Rzymie, 300 lat przed narodzinami Chrystusa. Były twarde, płaskie i suche, ale nadające się do długiego przechowywania. Nie sposób było je jeść bez zamaczania. Rzymianie zmiękczali je w winie. Przysmakiem Rzymian była też papka zrobiona z mąki, wody, miodu i jajek. Starożytni Grecy również jadali ciasta, a nawet serniki, z wykorzystaniem miodu.

Od początku ciasta łączyły się z przyjemnością. Miały przyciągać dobry los, zapewniać dostatek, miłość, płodność. I chociaż dziś bez problemu można kupić słodkie wypieki, w domach wciąż wypieka się ciasta. Dlaczego?

Po pierwsze, dlatego że są słodkie i zjadanie ich daje uczucie przyjemności, a po drugie, ponieważ o mąkę, cukier i jajka u nas nietrudno. Dawniej ciasta wypiekano przede wszystkim na święta i ważne uroczystości w domach, obecnie popularny placek jest nieodłącznym elementem spotkania ze znajomymi, sobotniego podwieczorku czy deseru po niedzielnym obiedzie.

I chociaż przepisy na ciasta i ciasteczka są bardziej wymyślne, urozmaicone i liczy się w nich każda kaloria, łasuchów nie brak. Tradycyjny sernik, babka, kremowe przekładańce potrafią zawrócić w głowie i odsunąć na bok silne postanowienia o redukcji wagi. Nieważne czy upieczone w tradycyjnych piekarnikach gazowych lub elektrycznych, wracających do łask prodiżach czy multicookerach.

W sobotę, 26 listopada, obchodzić będziemy Dzień Ciasta, który jest dobra okazją do przygotowania wypieku dla rodziny czy znajomych. Miłośnicy słodyczy cały rok czekają na Dzień Ciasta, dlatego, gdy za oknem listopadowy krajobraz i depresyjny nastrój, z tej okazji można pozwolić sobie bez wyrzutów sumienia na trochę słodyczy.

Tagi: ciastaDzień Ciastawypieki
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Kieleckie starostwo zaprasza na Kiermasz Wielkanocny

PrzezMarzena Smoręda
22 marca 2023

W poniedziałek, 27 marca, Starostwo Powiatowe w Kielcach zaprasza na Kiermasz Wielkanocny. Będzie na nim rękodzieło wielkanocne, przygotowane przez lokalnych...

Czytaj więcej
Fot. pixabay.com

Jest pierwszy w 2023 roku przypadek ptasiej grypy w Świętokrzyskiem

22 marca 2023
Fot. Pixabay

Ile kosztują zwierzęta, mleko i jaja w Świętokrzyskiem?

22 marca 2023
XXVIII Międzynarodowe Targi Techniki Rolnej „Agrotech”

Tysiące osób zachwycone targami Agrotech i Las-Expo 2023

22 marca 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.