Warto spróbować upiec chleb własnoręcznie. Potrzebny jest jednak zaczyn. Jak go przygotować?
Składniki: skórka razowego chleba, 0,5 l ciepłej wody, żytnia mąka.
Sposób przygotowania: Skórkę razowego chleba zalać 0,5 l ciepłej wody w glinianym lub kamionkowym naczyniu, które trzeba przykryć lnianą ściereczką. Gdy skórka rozmięknie, stopniowo wsypać 3 łyżki żytniej mąki, dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Mieszanie powtórzyć dwukrotnie co dwie godziny.
Następnego dnia powtórzyć czynności. Kiedy w zaczynie pojawią się bąbelki i czuć będzie zapach kwasu, oznaczać to będzie, że rozpoczął się proces fermentacji. Trzeciego dnia dosypać taką ilość mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Zaczyn musi dojrzewać około 3-5 dni. Uwaga! Mieszanie zaczynu jest bardzo ważne, aby prawidłowo przebiegał proces fermentacji.
Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.