Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki w powiecie opatowskim to kolejny laureat nagrody Perła 2024 w województwie świętokrzyskim. Doceniony został za tradycyjną recepturę i sposób wytwarzania oraz wyjątkowy smak.
Jak mówią Czesława i Roman Bojkowie – producenci, zakwas na barszcz dawniej przygotowywany był w niemal każdym świętokrzyskim domu i był podstawą do przyrządzania jednej z najsmaczniejszych zup, czyli tradycyjnej zalewajki. Gdzieniegdzie jeszcze tradycja samodzielnego przygotowywania zakwasu pozostała.
Małżeństwo Bojków zapoczątkowało produkcję zakwasu w niewielkiej przydomowej przetwórni, według receptury zaczerpniętej od swoich rodziców.
– Doskonale pamiętamy, że kiedy byliśmy dziećmi, słój z zakwasem zawsze stał w naszych rodzinnych domach. Teraz zakwas według tych samych receptur przekazywanych przez kolejne pokolenie wytwarzany jest metodą fermentacji z wysiewek, czyli zgniecionego żyta lub płatków żytnich z dodatkiem otrąb żytnich – wyjaśniają rolnicy.
Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki przeznaczony do sprzedaży nie jest pasteryzowany, dlatego pakowany jest w woreczki próżniowe, co pozwala zachować jego pierwotny aromat i smak.
Producenci cieszą się, że wytwarzany przez nich produkt został doceniony. Jak mówią, rośnie liczna klientów, którzy szukają naturalnej, zdrowej i smacznej żywności.
Producenci są przykładem dla rozpoczynających swoją przygodę z produkcją żywności i pokazują, jak dbać o produkt, aby zdobyć uznanie w oczach klientów.
– Zachęcamy do udziału w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2025 oraz do współpracy z ŚODR w zakresie wytwarzania i sprzedaży produktów żywnościowych, jak również promocji poprzez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

