Wystarczyło kilka ciepłych i słonecznych dni oraz trochę deszczu, aby rozkwitły fiołki leśne, których w naszych lasach i na łąkach można spotkać przeważnie sześć z 22 dziko rosnących gatunków. Te fioletowo kwitnące zwiastuny wiosny zachwycają zapachem i wabią pszczoły. Fiołki wonne nie są objęte ochroną – te spotkane w naturalnym środowisku można zrywać.
Fiołek leśny to roślina wieloletnia, która silnie się rozkrzewia, a jej drobne, fioletowe kwiaty urzekają intensywnym zapachem. Warto zaprosić fiołki do ogrodu, ponieważ już bardzo wczesną wiosną utworzą przy domu fioletowy dywan.
Mogą być wykorzystywane w kuchni, ponieważ wszystkie gatunki fiołków są jadalne, bogate w witaminę C i mają słodki lekko owocowy, niepowtarzalny smak. Wiosna jest oryginalną ozdobą sałatek.
W medycynie naturalnej są cenione za łagodne działanie moczopędne oraz działanie wykrztuśne oraz napotne i przeciwgorączkowe.