101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zanieczyszczenia w warzywach i owocach – o czym warto wiedzieć?

O czym należy pamiętać, kupując, przechowując i przyrządzając z nich potrawy radzi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Wiele składników odżywczych oraz witaminy i minerały – warzywa i owoce odgrywają bardzo istotną rolę w żywieniu człowieka. Są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale czy wszystkie są bezpieczne?

Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Codziennie minimum 400 gramów warzyw i owoców

Zgodnie z rekomendacją dietetyków w codziennej porcji jedzenia powinno znaleźć się co najmniej 400 gramów warzyw i owoców, które należy spożywać przy każdym z zalecanych pięciu posiłków dziennie.

W praktyce, ilości spożywanych warzyw i owoców znacznie odbiegają od wytycznych specjalistów. Statystycznie każdy mieszkaniec Europy zjada codziennie około 240 gramów warzyw, co w przeliczeniu daje około 88 kilogramów rocznie.

W Polsce ich spożycie kształtuje się na poziomie średnim na tle Europy i wynosi około 119 kilogramów warzyw na osobę w ciągu roku. Liderami w Europie są Chorwaci – przeciętnie każdy mieszkaniec tego kraju spożywa w ciągu roku – 302 kilogramy warzyw.

Warzywa i owoce pełne chemii?

Wzbogacając codzienną dietę w warzywa i owoce poza wskazaniami zdrowotnymi, każdy kieruje się preferencjami konsumenckimi, na które składają się m.in. jakość, wygląd, pochodzenie, sezonowość oraz cena.

– Jednak, jako chemik, często zastanawiam się, jakie byłyby nasze wybory, gdyby do każdej partii owoców i warzyw załączona została krótka informacja o „składzie chemicznym”, na przykład ziemniaka, świeżych liści szpinaku, grzybów suszonych albo jabłek. I to nie tylko w odniesieniu do ich wartości odżywczych, ale również do zawartości metali ciężkich, azotanów i azotynów, pozostałości środków ochrony roślin i innych – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka.

Zanieczyszczenia roślin metalami ciężkimi oraz azotanami wynikają ze skażenia środowiska – gleby, powietrza, wody oraz nieracjonalnego nawożenia, zwłaszcza w kontekście stosowanych dawek nawozów oraz terminów aplikacji, a także w odniesieniu do ich jakości.

Na podstawie wyników analiz chemicznych warzyw i owoców na zawartość azotanów i azotynów oraz metali ciężkich, które zostały wykonane, zgodnie z referencyjnymi metodykami badawczymi w akredytowanym przez Polskie Centrum Akredytacji laboratorium badawczym Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach można stwierdzić, że rośliny wykazują różny poziom podatności na akumulację zanieczyszczeń.

Ołów i kadm najbardziej niebezpieczne

Wśród przebadanych warzyw i owoców najmniejsze zawartości azotanów zostały oznaczone w jabłkach (14 mg/kg), ziemniakach (60 mg/kg), marchwi (133 mg/kg).

Wyższe w korzeniu pietruszki (177 mg/kg), selerze (188 mg/kg), porze (195 mg/kg), cebuli (232 mg/kg). Najwyższe w burakach czerwonych (326 mg/kg), kapuście białej (377 mg/kg), kapuście czerwonej (640 mg/kg), kapuście pekińskiej (794 mg/kg), cukinii (800 mg/kg) oraz szpinaku (2250 mg/kg). Zawartości azotynów oznaczone zostały na poziomie niskim.

Z kolei metale ciężkie, jak ołów, kadm, rtęć, nikiel, chrom, żelazo, cynk, mangan, arsen czy miedź zostały oznaczone, m.in. w pszenżycie, jęczmieniu, ziemniakach, korzeniu pietruszki i marchwi oraz w ziołach. I choć w każdym przypadku stwierdzono ich obecność w roślinie, to oznaczone zawartości kształtowały się na poziomie niskim, w odniesieniu do obowiązujących uregulowań prawnych.

W praktyce laboratoryjnej OSChR w Kielcach, najwyższe zawartości ołowiu i kadmu zostały oznaczone w grzybach leśnych – borowiku szlachetnym. Źródłem zanieczyszczenia grzybów metalami ciężkimi są głównie skażone i silnie zakwaszone gleby kompleksów leśnych.

Do najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia metali ciężkich spożywanych z warzywami i owocami należą ołów oraz kadm.

Jakie warzywa i owoce spożywać?

Jakie warzywa i owoce należy spożywać, aby nie narazić się na niebezpieczeństwo zatrucia lub utraty zdrowia?

– Należy codziennie spożywać warzywa i owoce, ale stosować urozmaiconą dietę, w tym ograniczać konsumpcję owoców i warzyw, które wykazują tendencję do nadmiernego pobierania i kumulowania metali ciężkich oraz azotanów i azotynów, zwłaszcza w żywieniu dzieci, osób starszych oraz przewlekle chorych.

Aby zminimalizować ryzyko zatrucia zanieczyszczonymi warzywami i owocami, powinno się zwracać szczególną uwagę na miejsce ich pochodzenia. Najlepiej kupować sezonowe owoce i warzywa od zaufanych dostawców oraz dbać o odpowiedni sposób ich przygotowania. Zaleca się dokładne ich mycie i obieranie ze skórki, dotyczy to na przykład ziemniaków, w których skórce kumuluje się najwięcej metali ciężkich, odcinanie zewnętrznych „starych” liści kapusty oraz sałaty, ponieważ zawierają najwięcej azotanów, poddawanie warzyw obróbce termicznej (powinno się odlewać wodę z pierwszego wywaru warzywnego, ponieważ zawiera ona najwięcej azotanów).

– Warto pamiętać również o odpowiednich warunkach przechowywania warzyw i owoców. Najlepiej w opakowaniach umożliwiających dostęp powietrza w zacienionym i chłodnym miejscu. Bezwzględnie należy przestrzegać higieny przy transporcie, przechowywaniu i przygotowywaniu posiłków – radzi Katarzyna Sowa-Cichecka.

Tagi: dietaOkręgowa Stacja Chemiczno-Rolniczaowocewarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.