Bogumiła Włodarska z Gospodarstwa Agroturystycznego w gminie Mniów w powiecie kieleckim jest strażniczką przepisu na zapalankę – zupę, która od setek lat przysmakiem na świętokrzyskiej wsi. Smaczną, tanią, łatwą w przygotowaniu i rozgrzewającą zimową porą potrawę warto zaprosić do swojej kuchni.
Składniki: porcja rosołowa, 1 kg ziemniaków, 3 marchewki, 2 pietruszki, cebula, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, majeranek, plaster wędzonego boczku, szczypiorek.
Sposób przygotowania: Ugotować bulion, dodać pokrojone warzywa, ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Poszatkować cebulę, podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Na patelni, na której smażyła się cebula, wsypać mąkę, smażyć aż zbrązowieje. Dodać do zupy. Zagotować. Cienkie plastry boczku smażyć na patelni, posiekać szczypior. Zupę podawać z plastrami boczku i szczypiorem.
Przepis podała: Bogumiła Włodarska z Gospodarstwa Agroturystycznego w gminie Mniów.