Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
ZARZUCAJKA Z KAPUSTY – SKŁADNIKI:
1 główka kapusty, 2 marchewki, 1 seler, 5 ziemniaków, 1 cebula, kawałek świeżynki, 15 dag boczku wędzonego lub słoniny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na świeżynce oraz pokrojonej w plasterki marchewce i selerze ugotować wywar. Dodać cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować i dodać wszystko do wywaru. Okrasić skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny, doprawić solą i pieprzem.
Zarzucajka z kapusty to bardzo popularna w regionie zupa, kolejny przykład wykorzystania kapusty i ziemniaków. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w witaminy, wzmacniające odporność i rozgrzewające.
Przepis podało Stowarzyszenie Przyjaciół Wiejskich Tradycji w Bedlnie.