101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 5 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Zarzucajka z kapusty

Strona główna AKTUALNOŚCI

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

ZARZUCAJKA Z KAPUSTY – SKŁADNIKI:

1 główka kapusty, 2 marchewki, 1 seler, 5 ziemniaków, 1 cebula, kawałek świeżynki, 15 dag boczku wędzonego lub słoniny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na świeżynce oraz pokrojonej w plasterki marchewce i selerze ugotować wywar. Dodać cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować i dodać wszystko do wywaru. Okrasić skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny, doprawić solą i pieprzem.

Zarzucajka z kapusty to bardzo popularna w regionie zupa, kolejny przykład wykorzystania kapusty i ziemniaków. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w witaminy, wzmacniające odporność i rozgrzewające.

Przepis podało Stowarzyszenie Przyjaciół Wiejskich Tradycji w Bedlnie.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Zielone smoothie z kiwi i szpinaku / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Zielona kuchnia na Zielone Świątki

PrzezMarzena Smoręda
5 czerwca 2025

Zielona kuchnia na Zielone Świątki.

Czytaj więcejDetails
Kalarepa / Fot. Canva

Kalarepa na widelcu

27 maja 2025
Szparagi. Fot. pixabay.com

Miłosna zupa szparagowa

24 maja 2025

Co smakuje u nas najlepiej? Sprawdzimy w Tokarni

26 maja 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.