101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 4 czerwca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Zarzucajka z kapusty

Strona główna AKTUALNOŚCI

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

ZARZUCAJKA Z KAPUSTYFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More – SKŁADNIKI:

1 główka kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, 2 marchewkimarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 1 selerSeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, 5 ziemniaków, 1 cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, kawałek świeżynki, 15 dag boczku wędzonego lub słoniny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na świeżynce oraz pokrojonej w plasterki marchewce i selerze ugotować wywar. Dodać cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek. ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More obrać, pokroić w kostkę, kapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More poszatkować i dodać wszystko do wywaru. Okrasić skwarkami z wytopionego boczku lub słoniny, doprawić solą i pieprzem.

Zarzucajka z kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More to bardzo popularna w regionie zupa, kolejny przykład wykorzystania kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i ziemniaków. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w witaminy, wzmacniające odporność i rozgrzewające.

Przepis podało Stowarzyszenie Przyjaciół Wiejskich Tradycji w Bedlnie.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Sałatka z darów lasu
AKTUALNOŚCI

Sałatka z darów lasu

PrzezMarzena Smoręda
2 czerwca 2023

Wiosna to czas, kiedy w kuchni wykorzystać można leśne nowalijki. To obfitość cennych składników odżywczych, ziołowych aromatów i smaków. Sałatka...

Czytaj więcej
Truskawki z Bielin. Które odmiany najsmaczniejsze?

Truskawki z Bielin. Które odmiany najsmaczniejsze?

2 czerwca 2023
Dworskie paruchy

Dworskie paruchy

1 czerwca 2023

Furgoły ziemniaczane

31 maja 2023

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.