Józef Chmielewski ze Szczucic od lat sprzedaje kurczaki na ostrowieckim targowisku. W tym roku ma coraz mniej klientów – i jak podkreśla – osoby, które zawsze kupowały 20 sztuk ptactwa, teraz kupują o połowę mniej. Powodem są drogie pasze – zboże czy kukurydza, przez co ludzie mają ograniczone możliwości finansowe.
Kupić można kurczaki w wieku 13 tygodni po 20 złotych i 14-tygodniowe po 25 złotych. Są też koguty w tych samych cenach. Mówi także, że w sobotę ma lepszy utarg, ale sprzedaż zależy też od pogody. W ostatni poniedziałek było deszczowo, więc niewiele sprzedał.
Od 40 lat pan Józef zajmuje się tzw. odchowami. Odziedziczył hodowlę po teściu, który zajmował się wylęgiem kurcząt, ale niewiele osób jest teraz zainteresowanych taką działalnością. Aby małe kurczęta dobrze się rozwijały trzeba wyjątkowo o nie dbać i je pilnować. Muszą mieć też ciepło i dostęp do światła. Chwali się, że jego ptaki karmione są tylko naturalną, wytworzoną we własnym gospodarstwie paszą.
Uważa, że obecnie jajko powinno kosztować 2 złote za sztukę, ponieważ to by była najbardziej adekwatna cena w stosunku do kosztów produkcji.