101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 6 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zbieramy czosnek. Jak go przechować?

Warkocze czosnku / czosnek/ przechowywanie / fot. Canva

Warkocze czosnku / czosnek/ przechowywanie / fot. Canva

Jesienny czosnek trzeba zebrać z grządek najpóźniej do początków sierpnia. Jeśli nie zdążymy z tym na czas, nie będzie nadawał się do przechowywania przez zimę. Jak przygotować główki na zimę?

– Przede wszystkim, aby czosnek nadawał się do przechowywania, trzeba go najpierw dokładnie wysuszyć, rozkładając świeżo wykopane główki z liśćmi na kilka godzin na słońcu, a potem oczyścić z resztek ziemi. Następnie łodygi czosnku trzeba związać w pęczki i powiesić w przewiewnym, suchym, nienasłonecznionym miejscu. Po trzech tygodniach czosnek będzie na tyle suchy, aby można go było przechowywać. Trzeba pamiętać, że jego korzenie należy skrócić przy główkach do długości około 1 centymetra – mówi Edward Galus, doświadczony ogrodnik.

Jak dodaje, brak dostępu do światła, wilgoci i niezbyt ciepłe pomieszczenie to warunek, aby czosnek dobrze się przechował i nie kiełkował. Raz w miesiącu warto główki obejrzeć, czy nie gniją. Jeśli zaobserwujemy taki proces, trzeba koniecznie je wyrzucić, aby choroba się nie zaatakowała pozostałych główek.

Przez zimę czosnek najlepiej przechowa się zapleciony w warkocz i trzymany w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze od kilku do kilkunastu stopni Celsjusza lub ułożony tak, aby główki się nie stykały w przewiewnej skrzynce, w suchym i ciemnym i chłodnym miejscu. Można także główki czosnku włożyć luźno do pudełka i zasypać mąką, która pochłonie pojawiającą się wilgoć.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: czosnekEdward GalusPolski Związek Działkowcówprzechowywanie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ile kosztują obecnie warchlaki, owce czy kaczki?

Następny wpis

Kalmuki babuni

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Kalmuki babuni / Fot. ŚODR

Kalmuki babuni

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.