101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zbiory wikliny na finiszu. Co to za roślina?

Najwięcej wikliny rośnie w Polsce w dwóch regionach znanych z tradycji plecionkarskich – w Rudniku nad Sanem i w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Najwięcej wikliny rośnie w Polsce w dwóch regionach znanych z tradycji plecionkarskich – w Rudniku nad Sanem i w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Od listopada do końca marca na plantacjach wikliny trwają jej zbiory. W czasach, kiedy coraz częściej mówi się o ekologii i naturalnych materiałach, wiklina chętnie jest wykorzystywana w gospodarstwach domowych. Wyplata się z niej kosze, maty, płoty, a nawet meble. Wiklina nadaje się też do celów energetycznych i przemysłowych.

Wiklina to młode pędy różnych gatunków wierzb. Popularne w naszym kraju są: „amerykanka”, „konopianka” oraz wiklina „migdałowa” i „purpurowa”.  Najpopularniejsza jest wierzba amerykańska, która z racji swoich plastycznych właściwości jest najlepszym gatunkiem do produktów plecionkarskich. „Konopianka” i jej mieszańce nadają się do celów energetycznych, przemysłowych oraz także plecionkarskich. Wierzba migdałowa z kolei charakteryzuje się odstającą, łuszczącą się korą na starych pniach. Także ona posiada liczne podgatunki i mieszańce wykorzystywane do celów plecionkarskich. Jest stosunkowo cienka, odporna na skręcanie, zginanie i pękanie. Wierzba „purpurowa” ma pędy o gorzkim smaku, odstraszającym zwierzęta leśne. Ma cienkie, gładkie i elastyczne pędy. Również ona posiada wiele odmian wykorzystywanych w najdelikatniejszych splotach.

Najwięcej wikliny rośnie w Polsce w dwóch regionach znanych z tradycji plecionkarskich – w Rudniku nad Sanem i w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce. W tych regionach tradycja wyplatania wikliny jest wciąż żywa i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Najwięcej wikliny rośnie w Polsce w dwóch regionach znanych z tradycji plecionkarskich – w Rudniku nad Sanem i w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce. Na zdjęciu Centrum Wikliniarstwa w Rudniku nad Sanem / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce
Najwięcej wikliny rośnie w Polsce w dwóch regionach znanych z tradycji plecionkarskich – w Rudniku nad Sanem i w okolicach Nowego Tomyśla w Wielkopolsce. Na zdjęciu Centrum Wikliniarstwa w Rudniku nad Sanem / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Wiklina nie jest rośliną wymagającą w uprawie. Można ją sadzić praktycznie na każdej glebie, ale najbardziej wskazana jest gleba nadrzeczna, śródpolna i śródleśna. Lubi słońce. Dla wikliny najważniejsze są warunki wodne – zużywa jej bowiem więcej niż inne rośliny uprawne. Do uprawy konieczne jest doświadczenie i ogromne nakłady ręcznej pracy, ponieważ nie ma maszyn przystosowanych do jej zbioru.

Wiklinę sadzi się wiosną. Bardzo ważna jest odpowiednia pielęgnacja plantacji, szczególnie w pierwszym okresie, a więc pierwszym roku po sadzeniu, ponieważ doglądanie wikliny decyduje o jej jakości i powstałych produktach wikliniarskich. Ważne jest oczyszczanie z chwastów oraz spulchnianie gleby.

Chwasty ograniczają rozwój młodym pędom. Dlatego też zaniedbanie i opóźnienie pierwszego motykowania plantacji często powoduje ogromne straty przy zbiorze wikliny. Plantację trzeba chronić przed szkodnikami i chorobami. Szkody mogą być wyrządzane przez owady, grzyby, choroby, mróz czy grad. Do najgroźniejszych niewątpliwie należą mróz i grad. Mróz wywołuje małe ranki na korze, które uwidoczniają się dopiero po upływie około dwóch tygodni. Z kolei grad, jego uderzenia sięgają przeważnie do rdzenia, powodując łamliwość pręta. Natomiast często pojawiające się wiosenne przymrozki powodują więdnięcie wierzchołków.

Do najczęstszych chorób wikliny należą: rdza liściowa wierzby, bakteryjne więdnięcie pędów, parch wierzby i antraknoza.

Koszenie wikliny wykonać trzeba ręcznie, przy użyciu specjalnych noży. Koszenie trwa od listopada do końca marca. Wiązki skoszonej wikliny stawia się w stożki i sortuje pędy według długości. A następnie wiklinę się gotuje, koruje, suszy i wiąże według wagi i rozmiaru. Wyplatanie jest ostatnim krokiem przy obróbce wikliny.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.