Chociaż ma zielony kolor, także jest kalafiorem. Obok odmian o kwiatach w barwach białego znamy także kalafiora różowego. Wszystkie smakują podobnie i są bardzo zdrowe.
Kalafior zielony, ma wprawdzie, jak na kalafiora nietypowy kolor, ale urzeka barwą, walorami smakowymi i zdrowotnymi.
– Kalafior zielony o wdzięcznej włoskiej nazwie Romanesco może mieć kolor od żółtozielonego do zielonego, a kształtem kwiatu przypominać kaktus. Jest bardziej kruchy niż zwykły kalafior biały i ma delikatniejszy, kremowy smak. Zawiera witaminy takie jak: A, C oraz K. Obfituje w cynk, żelazo, wapń, magnez i potas. Nazwa tej odmiany powstała z faktu, że uprawiano go głównie w Rzymie. Nadaje się do jedzenia na surowo o po ugotowaniu. Pasuje do sałatek, zup, makaronów i dań mięsnych. Kalafior Romanesco jest niskokaloryczny – opisuje zalety kalafiora w kolorze zielonym Małgorzata Miłek, ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Kalafior Romanesco uprawia się dość łatwo. Nasiona najlepiej wysiewać w kwietniu lub maju do palet lub do doniczek na głębokość 0,5-1 cm. Rozsadę sadzi się na miejsce stałe w czerwcu, najpóźniej na początku lipca. Rozstawa roślin 40 × 50 cm. Roślina preferuje glebę żyzną i wilgotną, stanowisko słoneczne i zasobne w składniki pokarmowe. Warto pamiętać, że warzywo bardzo lubi wodę – zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu potrzebuje regularnego nawadniania. Stosuje się taką samą ochronę jak w przypadku kalafiora białego, a zbiera sierpień-wrzesień.
