Pietruszka japońska czy natka o gładkich listkach, a może pietruszka cukrowa? Nieważne jaka odmiana, każda dostarczy organizmowi wielu witamin i minerałów. Także ta wyhodowana zimą.
– Grządkę można urządzić na domowym parapecie. Uprawa pietruszki jest łatwa i każdy sobie z nią poradzi. Można też posiać ją w doniczce. Na taką natkę trzeba poczekać trochę dłużej w porównaniu do natki pędzonej z korzenia. Pierwsze listki z nasion pojawią się po około 3 tygodniach – mówi Teresa Gaj, która od 30 lat uprawia działkę w Ogrodzie Prochownia w Kielcach.
Pietruszka posiana do gruntu w grudniu pozwoli cieszyć się aromatycznymi listkami na samym początku wiosny, jest to tak zwany siew ozimy.
– Nasiona na natkę z nasion przed zasianiem warto namoczyć w letniej wodzie przez całą noc, co przyśpieszy ich otwieranie się i skróci czas oczekiwania.
Nasiona wysiewa się na głębokości od 1,5 do 2 centymetrów. Pierwsze listki pojawią się po około 20 dniach, ale warto na zbiór poczekać trochę dłużej. Aby pięknie się rozrosła, natkę należy przycinać, na wysokości około 10 centymetrów. Regularne przycinanie najdłuższych pędów pozwoli pietruszce na rozkrzewienie się – mówi doświadczona ogrodniczka.
Wśród bogatej oferty centrów ogrodniczych są nasiona oryginalnych ziół.
Na przykład pietruszka japońska o nazwie Mitsuba, która pochodzi z Japonii. Liście i łodygi mają lekko cytrynowy aromat i delikatny pieprzowy posmak. Ta pietruszka ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Znakomicie nadaje się do zup i sałatek. Wymaga stanowiska słonecznego i osłoniętego od wiatru.
Pietruszka Festival 68 ma z kolei gładką nać. To odmiana o liściach gładkich, intensywnie zielonych, bardzo aromatycznych, odpornych na żółknięcie i tolerancyjnych na mączniaka prawdziwego. Wzrost roślin bardzo intensywny, plon liści wysoki. Pierwszy zbiór natki wysianej do gruntu można uzyskać po około 100 dniach od wysiewu.
Na zbiór letni i jesienny nasiona należy wysiać wczesną wiosną, natomiast na zbiór wiosenny wskazany jest siew pod osłonami w lipcu poprzedniego roku. Dobrze zimuje w gruncie, nadaje się również do pędzenia. Ta pietruszka jest doskonała bezpośrednio do potraw, jak i do produkcji suszu.