Rukiew wodna uważana jest od tysięcy lat za jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Zawiera nie tylko witaminy C, B, K i E, ale również wapń, żelazo, magnez, mangan i cynk. Słynie też z właściwości antynowotworowych, a nawet odmładzających. W kuchni ma wiele zastosowań.
Rukiew wodna nazywana również rzeżuchą wodną i choć pierwotnie występowała wyłącznie w Azji oraz Europie, dzisiaj spotka się ją niemal na całym świecie. W Polsce rośnie w stanie dzikim głównie w zachodniej części kraju na terenach mokrych lub okresowo zalewanych, szczególnie na brzegach potoków, rzek czy rowów.
Dla celów leczniczych wykorzystywane są wyłącznie liście oraz łodyga tej rośliny, które zbiera się w okresie jej kwitnięcia, czyli od czerwca do września. Rzeżuchę wodną coraz częściej docenia się w naturalnej medycynie, albowiem zawiera szereg składników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Rukwi wodnej, która jest coraz chętniej kupowana w Polsce, nie znajdziemy w supermarkecie. Warto skorzystać ze sklepów online ze zdrową żywnością. Można także uprawiać ja samodzielnie na parapecie lub w ogrodzie.
Rukiew wodna może być wysiewana wczesną wiosną pod osłonami lub do doniczek, stojących w mieszkaniu. W maju można nasiona wysiać do gruntu. Podłoże powinno być starannie odchwaszczone, żyzne i wilgotne. Roślina preferuje stanowiska cieniste.
Ceni się ją przede wszystkim dlatego, że opóźnia starzenie się skóry, wzmacnia układ odpornościowy, krwionośny i kostny, obniża poziom cholesterolu. Rukiew wodna, która ma smaczny, nieco ostry smak liści, dodawana do sałatek czy kanapek stanowi nieocenione źródło cennych dla organizmu elementów i z powodzeniem może zastąpić suplementy diety. Choć w Polsce jest wciąż mało popularna, warto wykorzystywać ją w kuchni.