Działa bakteriobójczo, przeciwpasożytniczo, obniża ciśnienie i oczyszcza organizm z toksyn, a przede wszystkim jest smacznym dodatkiem do wielu dań – zdrowy szczypiorek nawet w zimie można wyhodować nawet na parapecie.
Popularne warzywo, jakim jest szczypiorek jest źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, olejki eteryczne oraz potas, sód, magnez, żelazo, wapń, fosfor i chlor. Działa bakteriobójczo, przeciwpasożytniczo, pomaga obniżyć ciśnienie i oczyszcza organizm z toksyn. Warto wykorzystywać go w kuchni.
Jak go uprawiać w domu? – Wystarczy kilka cebul wsadzić do skrzynki, ustawić na słonecznym parapecie i regularnie podlewać. Temperatura otoczenia nie powinna spadać poniżej 20 stopni Celsjusza. Gdy cebule przestają rodzić szczypiorek, należy posadzić nowe, na nowe także należy wymienić glebę – mówi Teresa Gaj, która od 30 lat uprawia działkę w Ogrodzie Prochownia w Kielcach.
Doświadczona ogrodniczka radzi, aby do sadzenia cebuli wybrać doniczkę wąską i długą, i posadzić w niej kilka cebul. Na dnie doniczki dobrze jest zrobić drenaż, a dopiero na nią wsypać ziemię – może być ziemia uniwersalna.
– Cebula nie ma dużych wymagań, ale i ma bardziej żyzne podłoże tym plony będą lepsze – mówi Teresa Gaj.
Jakie cebule sadzić? – Do sadzenia wybieramy cebulę zdrową i dorodną, bez uszkodzeń i chorób. Doskonała do uprawy w doniczkach jest również zielona cebulka dymka, którą w dużej ilości można zasadzić w doniczce i uzyskać naprawdę spore ilości liści. Dla bardziej cierpliwych polecana jest także uprawa z nasion, ale żeby wyhodować ulubione warzywo w ten sposób trzeba nieco więcej czasu niż przy metodach bardziej popularnych – wyjaśnia Teresa Gaj.