Dziczyzna, czyli mięso pochodzące od zwierząt dziko żyjących jest zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych i cenione ze względu na swój wyjątkowy smak. Dania z dziczyzny są zaliczane do specjalności polskiej kuchni.
Składniki: 4 duże mączyste ziemniaki, 20 dag kiełbasy z dzika, 20 dag dobrej jakości metki z dzika, garść suszonych borowików, 5 dag masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 żółtko, mleko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Grzyby zalewamy mlekiem i namaczamy przez godzinę. Ziemniaki pieczemy w całości w piekarniku. Po ostudzeniu kroimy je na połówki i delikatnie wydrążamy środki tak, aby nie uszkodzić łupinek. Kiełbasę i odciśnięte grzyby drobno kroimy i lekko podsmażamy na maśle, zdejmujemy z ognia, dodajemy metkę z dzika i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miąższ z wydrążonych ziemniaków drobno kroimy i starannie mieszamy z farszem mięsnym. Dodajemy natkę pietruszki, posiekany czosnek i żółtko. Tak przygotowanym farszem napełniamy łupinki z ziemniaków. Obkładamy je masłem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie odwijamy ziemniaki z folii i zapiekamy, aż się zrumienią.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).