Nie tylko denar czy bellarosa, ale i piwonia, lawenda czy Jurek. Które smakują i rosną najlepiej w województwie świętokrzyskim i z których ugotować smaczny obiad?
Wśród odmian ziemniaków polecanych na rok 2025 do uprawy na polach w województwie świętokrzyskim są te znane, ale i nowe, wytypowane przez doświadczalnictwo odmianowe. Nad wyłonieniem najlepszych, które dobrze plonują na naszych plantacjach są odmiany nowe, do tej pory mało lub prawie u nas nieznane.
Wśród bardzo wcześnie plonujących odmian ziemniaków na liście polecanych odmian są:
- denar – odmiana o wszechstronnym zastosowaniu, nadaje się zarówno do zamrażania, jak i do sałatek. Ma małe wymagania glebowe i urośnie nawet na glebach lekkich i dobrze się przechowuje. Ziemniaki odmiany denar sprawdzają się w daniach gotowanych;
- impresja – to odmiana ziemniaków o gładkiej skórce i owalnych bulwach z bardzo płytkimi oczkami. Dedykowana jest szczególnie do sałatek, gotowania. Dobrze plonuje i dobrze się przechowuje. Ma średnie wymaganiach glebowe i wodne;
- werbena – to odmiana o bardzo niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Bardzo dobrze radzi sobie w trudnych warunkach klimatycznych i polecana jest przede wszystkim do uprawy pod osłonami na wczesny zbiór. Ma miąższ o jasnożółtej barwie i nie ciemnieje po ugotowaniu. Szczególnie polecana są do gotowania, a także na placki ziemniaczane.
- piwonia – odmiana, która dojrzałość osiąga już po około 78 dniach, jest plenna i smaczna. Miąższ ma żółty, który nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy ma średniej wielkości, owalne o gładkiej skórce.
- tonacja – ma bulwy owalne, nierówne i jasno żółte. Bardzo dobrze się przechowuje. Plon ma wyrównany. Odmian jest odporna na choroby i uszkodzenia mechaniczne. Ziemniaki tej odmiany spożywane są najczęściej jako ziemniaki gotowane.
Wśród wcześnie plonujących odmian ziemniaków na liście są:
- bellarosa – ma bardzo dobry smak i oprócz gotowania może być przeznaczana do produkcji frytek i chipsów. Bulwy mają czerwoną, lekko szorstką skórkę, a miąższ jest od jasnożółtego do żółtego. Nie ciemnieje jako surowy i po ugotowaniu. Odmiana ta odznacza się długim okresem spoczynku oraz dobrą trwałością przechowalniczą;
- vineta – odporna na suszę, odznacza się wysoką jakością kulinarną i bardzo dobrym smakiem. Kolor miąższu jest jasnożółty, a skórka bulw jest średnio chropowata. bulwy bardzo dobrze przechowują się;
- gwiazda – odmiana o bardzo kształtnych, owalno-okrągłych bulwach. Rośnie szybko, wysoko plonuje i jest smaczna. Roślina bardzo dobrze znosi suszę. Nadaje się do gotowania;
- lawenda – odmiana, która ma duże wyrównane bulwy o płytkich oczkach i czerwonej gładkiej skórce. Ma krótki okres wegetacji – ok. 90 dni. Ma średnie wymaganiami glebowe, toleruje okresy suche.

Wśród średniowczesnych i późnych plonujących odmian ziemniaków na liście są:
- tajfun – ma bardzo duże, kształtne i owalne bulwy z płytkimi oczkami i miąższem koloru jasnożółtego, nie ciemnie po ugotowaniu. Skórka bulw jest średnio gładka;
- jurek – odmiana o okrągło-owalnych bulwach, gładkiej skórce i jasnożółtym miąższu. Ma bardzo dobry smak. Jurek to odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje. Odmiana posiada tendencję do tworzenia grubych bulw, co gwarantuje zadawalający plon o bardzo dobrym smaku;
- otolia – odmiana jadalna, w typie konsumpcyjnym sałatkowym do ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Bulwy są duże o regularnym kształcie i bardzo płytkich oczkach, miąższu i skórce żółtej;
- astana – kulinarna gwiazda o doskonałym smaku i jednorodnym bardzo żółtym miąższu. Zadowoli wszystkich, którzy oczekują od odmiany bardzo dobrego smaku oraz wysokiego plonu. Długość okresu wegetacji wynosi 111 dni. Doskonale się przechowuje i zachowuje walory smakowe do późnej wiosny. Jest odporna na raka ziemniaka;
- meluzyna – ma ziemniaki o żółtej skórce oraz jasnożółtych miąższu. Bulwy ma owalny, lekko wydłużony kształt i delikatnie chropowaty z płytkimi oczkami. Po ugotowaniu lekko się rozpadają. Idealne do smażenia placków, domowych frytek, chipsów oraz do zapiekanek ziemniaczanych z dodatkami jak ser, mięso czy warzywa. Odmiana ma średnie wymagania glebowe, nawozowe i wodne, sprawdza się najlepiej na żyznych i przepuszczalnych glebach, a także dobrze znosi krótkie okresy suszy;
- jelly (późna) – odmiana o żółtym kolorze miąższu, bardzo płytkiej głębokości oczek i gładkiej skórce, nadaje się również do pakowania. Ma wyjątkowy i unikalny smak i nadaje się do produkcji frytek dzięki dobrym parametrom gotowanego produktu.