Fioletowe ziemniaki, zwane także truflowymi, nie różnią się smakiem od zwykłych, ale zawierają dużo więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu kartoflom kolor fioletowy.
Antocyjany to silne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Co ważne, po ugotowaniu fioletowe ziemniaki nie tracą swoich właściwości. Fioletowe ziemniaki mogą zatem być użytecznym i zdrowym dodatkiem do menu.
Uprawa fioletowych ziemniaków jest bardzo podobna do innych odmian. Sadzi się je na miejscach o dobrym drenażu i lekko kwaśnej glebie. Dobrze przygotowana grządka warzywna zapewni dostępność składników odżywczych w miarę wzrostu roślin przez cały sezon. Są jednak problemy, z którymi trzeba się zmierzyć w procesie uprawy, jak:
- narażenie na zarazę i parch,
- szkodniki owadów – purpurowa odmiana ziemniaka jest bardziej niż inne podatna na ich ataki.
Wszystkie inne cechy agronomiczne ziemniaków o purpurowych kwiatach są takie same, jak białe i żółte. Ważna w uprawie jest walka z chorobami i szkodnikami. Na wczesne zbiory fioletowe ziemniaki należy pozostawić do kiełkowania w ciepłym pomieszczeniu. Temperatura powinna wynosić co najmniej + 15°С. Należy to zrobić na 3 tygodnie przed sadzeniem do ziemi. Można ją przykryć folią, zdjąć dopiero gdy kiełki osiągną około 10 cm.
Istnieje około 100 różnych fioletowych odmian ziemniaków. Fioletowe odmiany ziemniaków dzielą się również na odmiany woskowe lub mączne. Oto najpopularniejsze:
- Vitelotte – późna odmiana z niebiesko-białym marmurkowym miąższem. Jest również często nazywana ziemniakami truflowymi ze względu na małe, wydłużone bulwy. Fioletowy ziemniak ma pikantny, orzechowy smak.
- Niebieski Szwed – popularna woskowa odmianą, zwaną także Niebieskim Kongo.
- Blaue Elise – woskowa i wysokoplenna odmianą o mocnym smaku.
- Blaue Anneliese – późna, woskowa odmiana, bardzo wydajna i tylko nieznacznie podatny na zarazę.
- St. Galler – nowa odmiana na rynku, która w dużej mierze zachowuje swój kolor po ugotowaniu. Jest głównie woskowa i ma intensywny smak.