Jakie zioła zalecane są dla kobiet w ciąży, a jakie przed porodem i w czasie laktacji? Obalamy mit kopru włoskiego, który jeszcze do niedawna polecano dzieciom i kobietom karmiącym, a tymczasem ma on dla organizmu szkodliwe działanie.
Małgorzata Kaśkiewicz-Borkowska, położna, certyfikowany doradca laktacyjny i położna domowa, informuje, że podczas ciąży szczególnie pomocne są zioła, które dostarczają żelazo.
– W czasie ciąży kobiety mają problem z anemią, dlatego w tym czasie warto uzupełnić niedobory żelaza koktajlami z pokrzywy – mówi Małgorzata Kaśkiewicz-Borkowska.
Z kolei, żeby poród przebiegał sprawniej, od 36 tygodnia ciąży warto pić herbatki z suszonych liści malin.
– Herbatka nie powoduje skurczy, ale przygotowuje organizm do reagowania na oksytocynę, hormon, który wytwarzany jest w organizmie w czasie porodu – mówi położna.
Po porodzie, w czasie laktacji poleca kobietom kozieradkę i preparaty na jej bazie, a także ostropest.
Jak dodaje położna, koper włoski obecnie nie jest zalecany dla kobiet karmiących i dzieci.
– Badania naukowe pokazały, że ma on działanie kancerogenne, czyli sprzyja powstawaniu raka, a także zwiększa produkcję estrogenu, który blokuje laktację – wyjaśnia Małgorzata Kaśkiewicz-Borkowska.
W medycynie ludowej koper włoski stosowany był na bóle brzuszka u niemowlaków, a także zalecano picie kopru przez matkę karmiącą, tak by zatrzymać bóle gastryczne dziecka. Teraz wiemy, że koper włoski należy wyeliminować z diety dziecka.