Rozstrzygnięto pierwszy etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów, zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach. Kto zakwalifikował się do ogólnopolskiej rozgrywki?
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę wykorzystując własne receptury i rodzime produkty.
Do rywalizacji w tym roku stanęło siedem kół gospodyń wiejskich z powiatów staszowskiego i buskiego, które przygotowały wyśmienite, tradycyjne potrawy.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem kucharza Mariusza Bezaka, w składzie: zastępcy dyrektora KOWR OT w Kielcach Robert Jurek i Dariusz Błażejewski, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski Alicja Stępień, wybrali najlepsze dania.
Oto laureaci I etapu konkursu:
I miejsce — KGW „Jarzębina” w Sielcu za „Udka gęsie w sosie śliwkowo-cebulowo-miodowym”,
II miejsce — KGW w Skotnikach Dużych za „Pieczoną wieprzowinę z zasmażaną kapustą kiszoną z grzybami leśnymi”,
III miejsce — KGW Dworscy Sichowianie za „Kotlety mielone z kaszy gryczanej z sosem grzybowym”.
Zwycięskie drużyny otrzymały nagrody pieniężne ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w wysokości odpowiednio: 2000 zł, 1500 zł i 1000 zł.