Botwinka nazywana jest królową wiosennych zup, ponieważ jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale i prosta oraz szybka do przygotowania. Prezentujemy szybki i sprawdzony przepis.
Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup, jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Dodać można do niej sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, może też dorzucić do niej jajko gotowane na twardo.
Botwinkę od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Zanim jednak zaczniemy ją gotować, przygotować i oczyścić trzeba wszystkie warzywa.
Składniki: pęczek młodej botwinki, 2 młode marchewki, 3 młode ziemniaki, 1 litr bulionu, 2 łyżki klarowanego masła, 2 jaja ugotowane na twardo, pęczek koperku, 3 łyżki śmietanki 30-procentowej, 2 łyżki soku z cytryny, sól, odrobina cukru i pieprzu.
Sposób wykonania: Młode marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła klarowanego i na nagrzany olej wrzucić warzywa, podsmażając je bez przykrycia przez 10 minut. W tym czasie należy przygotować botwinę – łodygi i liście posiekać, a buraki obrać i pokroić w plasterki. Jeśli botwina jest jeszcze była bardzo młoda, można obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Liście botwiny i buraczki wrzucić do garnka z podsmażonymi warzywami i wlać bulion – warzywny lub drobiowy. Zamieszać i przykryć garnek przykrywką, a następnie gotować zupę na niewielkim ogniu przez 20 minut.
Następnie do botwinki dodać należy: poszatkowany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz, zamieszać i ponownie zagotować zupę. Na koniec wlać śmietankę. Jajka ugotowane na twardo można dodać do zupy w czasie lub po jej ugotowaniu.