101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zupa botwinkowa

Fot. Wikipedia

Fot. Wikipedia

Botwinka nazywana jest królową wiosennych zup, ponieważ jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale i prosta oraz szybka do przygotowania. Prezentujemy szybki i sprawdzony przepis.

Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup, jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Dodać można do niej sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, może też dorzucić do niej jajko gotowane na twardo.

Botwinkę od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Zanim jednak zaczniemy ją gotować, przygotować i oczyścić trzeba wszystkie warzywa.

Składniki: pęczek młodej botwinki, 2 młode marchewki, 3 młode ziemniaki, 1 litr bulionu, 2 łyżki klarowanego masła, 2 jaja ugotowane na twardo, pęczek koperku, 3 łyżki śmietanki 30-procentowej, 2 łyżki soku z cytryny, sól, odrobina cukru i pieprzu.

Sposób wykonania: Młode marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła klarowanego i na nagrzany olej wrzucić warzywa, podsmażając je bez przykrycia przez 10 minut. W tym czasie należy przygotować botwinę – łodygi i liście posiekać, a buraki obrać i pokroić w plasterki. Jeśli botwina jest jeszcze była bardzo młoda, można obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Liście botwiny i buraczki wrzucić do garnka z podsmażonymi warzywami i wlać bulion – warzywny lub drobiowy. Zamieszać i przykryć garnek przykrywką, a następnie gotować zupę na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Następnie do botwinki dodać należy: poszatkowany koperek, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz, zamieszać i ponownie zagotować zupę. Na koniec wlać śmietankę. Jajka ugotowane na twardo można dodać do zupy w czasie lub po jej ugotowaniu.

Tagi: Kielceprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Szczawik wiosenny. Warto poznać jego zalety

Następny wpis

ŚODR zaleca sadownikom na początek maja

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Sady wchodzą w kwitnienie. Jak je pielęgnować?

ŚODR zaleca sadownikom na początek maja

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.