101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zupa z liści pokrzywy

Zupa z liści pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Wspomaga trawienie, kondycję skóry leczy anemię i alergie, można z niej robić napary, płukanki, kremy, a także przyrządzać smaczne zupy. Maj to miesiąc, kiedy młoda pokrzywa jest najzdrowsza i najsmaczniejsza.

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bogatą w składniki odżywcze i witaminy. Ze względu na swoje właściwości od dawna ma zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie wykorzystywane są głównie jej liście oraz korzenie.

Pokrzywę można wykorzystać na różne sposoby, także w kuchni. Zupa z pokrzywy zawiera cenne dla zdrowia związki organiczne, witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najważniejsze z nich to: witamina C, witamina B5, cynk, żelazo, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy tłuszczowe, np. linolowy, linolenowy.

Zbierając pokrzywę na zupę czy napary należy pamiętać, aby zrywać listki ze szczytu rośliny, które są bardziej soczyste. Uwagę należy także zwrócić na miejsce zrywania pokrzywy i wybierać raczej wilgotne tereny w lesie niż przydrożne pola.

Zupa z liści pokrzywy

Składniki: 300 g świeżych liści pokrzywy, 30 g masła, 1½ l bulionu drobiowego lub grzybowo-warzywnego, 2 łyżki mąki pszennej, 120 ml śmietany 12% lub 18%, 3 jajka, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Liście pokrzywy dokładnie myjemy i osuszamy, drobno siekamy, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na maśle 3 minuty. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie dolewamy bulion i zagotowujemy. Odlewamy ¾ szklanki zupy, dodajemy do niej mąkę i śmietanę. Mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek. Wlewamy do garnka z zupą i doprowadzamy do wrzenia.

W drugim garnku zagotowujemy 750 ml wody. Dodajemy ocet i wsypujemy łyżkę soli. Na spodeczek wybijamy kolejno po jednym jajku i wrzucamy do wrzątku. Kiedy żółtko będzie jeszcze płynne, ale białko już się zetnie, wyjmujemy jajka łyżką cedzakową. Do każdego talerza wkładamy jedno jajko i zalewamy zupą. Można ją podawać z podpłomykami lub grzankami.

Przepis podał Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).

Tagi: Kielcezioła
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny warzyw i owoców w Końskich (23.05.2023)

Następny wpis

Niedźwiedzie dewolaje

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Niedźwiedzie dewolaje

Niedźwiedzie dewolaje

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.