101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Zupa z nasturcji, sałatka z nagietków – kwiaty nie tylko do wazonu

Lipiec to miesiąc bujnego kwitnienia ozdobnych roślin ogrodowych. Wśród najpopularniejszych są o tej porze roku róże, lilie, hortensje, słoneczniki, dalie, astry czy jeżówki.  W ogrodach zachwycają też kwitnące floksy, kocimiętka, krwawnik, lawenda czy juka. Cieszą oczy na grządkach, w donicach, wazonach, ale mogą także urozmaicić domową kuchnię.

Wiele z kwitnących w lipcu kwiatów jest znakomitym dodatkiem do dań. Wystarczy trochę wyobraźni i wiedzy na temat roślin, aby wykorzystać płatki kwiatów do stworzenia oryginalnych potraw czy ciekawych dekoracji.

Najlepiej wiedzą o tym pasjonaci ogrodowych upraw.

– Szczególnie działkowcy, którzy o roślinach wiedzą bardzo dużo, potrafią urozmaicić domowe potrawy tym co rośnie w ogrodach. Nie brakuje także pasjonatów zielarstwa, chętnie inspirujących się roślinnością – mówi zielarka Bożena Szczykutowicz.

W lecie w kuchni można przygotować potrawy z lawendy, nagietków, bratków, róży czy fiołków. Wypróbować przepisy na kwiatowe zupy, desery, lemoniady czy przetwory. O tym, że kwiatowe dodatki coraz chętniej są wykorzystywane w kuchni, świadczą liczne konkursy, w których popisać się można ciekawymi pomysłami.

– Oryginalne smaki i zapachy mają na przykład nasturcje, bratki, róże, fiołki, lawenda, aksamitki, chryzantemy czy hibiskus. Każdy z nich smakuje inaczej i dostarcza kubkom smakowym ciekawych doznań, od pikantnych i pieprznych, po słodkie i delikatne – wyjaśnia Bożena Szczykutowicz.

Warto wiedzieć, że płatki i inne części kwiatów są źródłem witamin, minerałów i związków bioaktywnych.

Kwitnące teraz róże zdaniem kucharzy szczególnie dobrze komponują się z cytrusami, kwiatem bzu, truskawkami, malinami, granatem, ogórkiem, kardamonem, różowym pieprzem, miętą, musującym winem, miodem, migdałami, śmietanką, czekoladą i wanilią. Kwiaty nasturcji nadadzą zupie intensywny, lekko ostry smak i piękny kolor, a kwiaty nagietka warto wykorzystać w risotto, któremu dodadzą korzennego aromatu i pięknej barwy.

Udostępnij234Tweet146Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.