101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 30 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Żywność jutra. Świętokrzyscy producenci i przetwórcy układają jadłospis przyszłości

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

W Paryżu trwają targi SIAL, na których prezentowane są najlepsze innowacje spożywcze z całego świata. W tym roku impreza przebiega pod hasłem nowości, a główna debata koncentruje się wokół tematu „Own the Change”, które ma inicjować dyskusję dotyczącą rozwiązań do tworzenia żywności jutra.

Jakie trendy będą w nieodległej przyszłości obowiązywać w żywieniu na świecie, dowiemy się po zakończeniu targów, w których bierze udział kilkunastu producentów i przetwórców żywności z województwa świętokrzyskiego: PW MAT, Vitalpol, Lyofood, Sad Sandomierski, Megawita, BDG Izbę, Lyofarm, Agropole, Purple Valley, Winnica Złota Wieś oraz OSM Opatów. SIAL kończy się w środę, 19 października.

Tematem przyszłości żywności i produktów żywnościowych jutra eksperci w tej branży zajmują się od lat. Szacują, że za kilka, kilkanaście lat codzienne menu zdominuje tzw. super jedzenie, czyli superfood. Ma być ono nie tylko smaczne, pożywne, ale także zapobiegać nowotworom, cukrzycy czy chorobom serca, a nawet leczyć alergie, depresję czy bezsenność.

Super jedzenie to po prostu najbardziej odżywcze roślinne pożywienie na świecie – mało przetworzone, pochodzące z niedużych upraw, ekologicznie zapakowane, w którym pełno będzie witamin, minerałów, protein, przeciwutleniaczy, dobrych tłuszczów czy błonnika. To połączenie jedzenia i leczniczych ziół. Wśród roślin i mięs uznanych za taki właśnie pokarm są m.in. borówki, łosoś, pomarańcze, soja, szpinak, zielona i czarna herbata, orzechy włoskie, pomidory, amarantus i czosnek.

Niestety, niektórzy naukowcy przewidują, że jedzenie przyszłości nie w każdym przypadku będzie smaczne. Specjaliści z amerykańskiego stowarzyszenia American Dietetic Association są zdania, że żywność wysoko specjalizowana będzie praktycznie niemożliwa do przełknięcia z racji wyeliminowania na przykład cukru czy soli. Węgiel brunatny czy ziemia okrzemkowa będą stanowić składniki większości potraw.

Zdaniem specjalistów, takie jedzenie będzie pozbawione smaku, a przepisy naszych babć odejdą w zapomnienie.

Niektórzy naukowcy idą w przewidywania o krok dalej i zakładają, że w przyszłości ludzkość ma się ponoć zajadać… owadami. Szarańcze, larwy czy gąsienice w potrawach mają być na porządku dziennym, ponieważ ich mięso to doskonałe źródło białka.

Jaką wiedzę i rozwiązania dotyczące jedzenia przyszłości przywiozą z targów we Francji świętokrzyscy producenci żywności dowiemy się już wkrótce.

Tagi: innowacjeMiędzynarodowe Targi Żywności SIAL w Paryżutargi żywności
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego po raz 47 urządza Dzień Otwartych Drzwi. / Fot. ŚODR
AKTUALNOŚCI

To będzie Dzień Otwartych Drzwi w ŚODR w nowej odsłonie

PrzezMarzena Smoręda
28 czerwca 2025

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego po raz 48 zaprasza w niedzielę, 29 czerwca, na Dzień Otwartych Drzwi. W tym roku na...

Czytaj więcejDetails
I Świętokrzyski Festiwal Kultury Ludowej / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Disco polo, gry komputerowe i fantastyka w literaturze i filmie na Festiwalu Kultury Ludowej

28 czerwca 2025
Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva

Współczesne rolnictwo musi mieć nową twarz. Uczą tego w UJK

26 czerwca 2025
Zawichost. Noc świętojańska / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Zioła mają niezwykłą moc!

26 czerwca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.