101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 26 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

A może starodawny piernik Bronki Majchrzonki z Plebańska?

Anna Płocha z KGW Szarbkowsko-Chrabkowskie i starodawny piernik Bronki Majchrzonki / Fot. ŚODR

Anna Płocha z KGW Szarbkowsko-Chrabkowskie i starodawny piernik Bronki Majchrzonki / Fot. ŚODR

Niecały miesiąc dzieli nas od 15 sierpnia, Święta Wojska Polskiego i Matki Boskiej Zielnej. Święto państwowe i kościelne, a także dzień ustawowo wolny od pracy warto podkreślić słodkim poczęstunkiem. A może przygotować piernik? Trzeba jednak wziąć się do pracy już teraz.   

Plebańskiem nazywano wsie Szarbkowa i Chrabkowa. Nazwa ta pochodzi od jeziora Pleban, słynnego w okolicy z legendy o księdzu proboszczu, niegdyś nazywanego plebanem. Dawniej okolice Szarbkowa i Chrabkowa obfitowały w drzewa owocowe i uprawy rzepaku. Właściciel dworu w Szarbkowie Jan Szałkowski, a w Chrabkowie Jan Oleszczyk posiadali razem kilkadziesiąt pni pszczelich. Za pracę we dworze hrabiowie płacili gospodarzom wiejskim miodem i śliwkami. Śliwki Damachy gospodynie smażyły na powidła, a miód wykorzystywały do zrobienia piernika.
Składniki: 1/2 kg miodu prawdziwego, 25 dag smalcu wiejskiego, 1 kg mąki pszennej (może być grubo mielona – 50%), 3 duże jaja wiejskie, 1/2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 3-4 łyżki przypraw utłuczonych w moździerzu (kora cynamonu, suszony imbir, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż), 3 łyżeczki sody, 1 l powideł śliwkowych, garść pokruszonych orzechów laskowych.
Sposób przygotowania: Ciasto przygotować kilka tygodni wcześniej, żeby dojrzało i przeszło aromatami. Piec 3, 4 dni przed planowanym spożyciem, ponieważ musi zmięknąć. Na małym ogniu podgrzać miód, mleko, cukier i smalec. Po wystudzeniu dodać mąkę, jaja, sodę i przyprawy. Bardzo starannie wyrobić ciasto i włożyć do emaliowanego garnka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. Tam dojrzewa od 4 do 6 tygodni. Po tym czasie wyłożyć na stolicę, podzielić na 3 części i piec każdą część na innej blaszce. Czas pieczenia to ok. 45-60 minut. Po upieczeniu ostudzić. W tym czasie przygotować masę orzechową. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i orzechy, a następnie zagotować. Gdy piernik wystygnie, przełożyć go powidłami i polać masą orzechową. Po 2-3 godzinach przykryć pergaminem, obciążyć drewnianą deską, owinąć lnianym płótnem i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni, aż piernik zmięknie.
Przepis podała: Anna Płocha z KGW Szarbkowsko-Chrabkowskie – żona wnuka Bronki Majchrzonki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: Anna PłochaBronka MajchrzonkagotowanieKGW Szarbkowsko-Chrabkowskiekulinariaprzepisstarodawny piernik
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

BHP w polu i zagrodzie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.