W mitologii greckiej ambrozja była pokarmem bogów. Dawała nieśmiertelność i wieczną młodość. Przepis na świętokrzyską ambrozję przygotowało Gminne Koło Gospodarzy z Górna. Jak ją przyrządzić?
Składniki: piersi z kaczki, boczek wędzony, kasza pęczak, borowiki, cebula dymka, lubczyk, majeranek, tymianek, garść posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól, jabłko, burak, miód; sos żurawinowy: żurawina, sok pomarańczowy, miód, pieprz.
Sposób przygotowania: Piersi z kaczki umyć, obrać z błonek i kostek, ale pozostawić na nich skórę. Mięso natrzeć majerankiem, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić całość na 30 minut do lodówki. Naciąć w mięsie kieszonki, włożyć do środka boczek wędzony z przyprawami i cebulą.
Spiąć mięso wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął. Obsmażyć mięso z każdej strony na patelni. Przełożyć je do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Ugotować kaszę pęczak. Do ugotowanej kaszy dodać podsmażone borowiki z cebulką, przyprawić do smaku.
Wrzucić do garnka z sokiem pomarańczowym żurawinę, dolać miód i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Przyprawić do smaku. Sos można podawać w upieczonym jabłku.
Przepis podało: Gminne Koło Gospodarzy z Górna.