101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Arbuz kiszony

27 czerwca 2022
w KULINARIA
Arbuz kiszony / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej
Arbuz kiszony / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki

  • arbuz
  • sól kamienna
  • zimna woda
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 słupki korzenia chrzanu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 gałązki kopru

Sposób przygotowania

Arbuza dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na dość duże kawałki (ponieważ będzie bardziej chrupiący).

Przed przystąpieniem do kiszenia słoiki wyparzamy, nakrętki kupujemy nowe. Jednym z warunków dobrego kiszenia są czyste słoiki i szczelne zakrętki.

Kawałki arbuza układamy w słoju dodając przyprawy.

Na koniec zalewamy solanką – na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli (wymieszać aby sól się rozpuściła) i szczelnie zakręcamy słoje.

Po kilku dniach w zależności od temperatury otoczenia arbuz będzie gotowy do jedzenia.

Im cieplej tym szybciej przebiega fermentacja.

Tagi: Danie od sąsiadakulinariaMuzeum Wsi Kieleckiej
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.