Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- arbuz
- sól kamienna
- zimna woda
- 4 ząbki czosnku
- 4 słupki korzenia chrzanu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 gałązki kopru
Sposób przygotowania
Arbuza dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na dość duże kawałki (ponieważ będzie bardziej chrupiący).
Przed przystąpieniem do kiszenia słoiki wyparzamy, nakrętki kupujemy nowe. Jednym z warunków dobrego kiszenia są czyste słoiki i szczelne zakrętki.
Kawałki arbuza układamy w słoju dodając przyprawy.
Na koniec zalewamy solanką – na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli (wymieszać aby sól się rozpuściła) i szczelnie zakręcamy słoje.
Po kilku dniach w zależności od temperatury otoczenia arbuz będzie gotowy do jedzenia.
Im cieplej tym szybciej przebiega fermentacja.