Koło Gospodyń Wiejskich Ostojanki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim ma przepis na pyszne knedle ze śliwkami, które już dojrzewają w sadach. Przepis jest sprawdzony od pokoleń, bo takie knedle gotowało w tych stronach pokolenie babć i prababć. Warto spróbować.
Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 2 jajka, 200 ml śmietany 18-procentowej, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru białego.
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz jajka i sól. Połączyć wszystkie składniki, formować kulki, spłaszczyć i nadziewać śliwką. Zlepić na kształtną kulę. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Polać śmietaną z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Ostojanki.