Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Bądzioły
Wieś Rataje położona jest w gminie Wąchock wśród lasów Sieradowickiego Parku Krajobrazowego, pełnych borowików i podgrzybków. Leśne grzyby z okolicznych lasów to baza do wielu potraw i dań. W połączeniu z produktami z własnych gospodarstw wzbogacają po dziś jadłospis mieszkańców Rataj.
Składniki: 20 dag kaszy gryczanej, 15 dag kapusty kiszonej, 10-15 dag suszonych grzybów, 1-2 cebule, 6-8 łyżek oleju rzepakowego, 1 główka kapusty kiszonej w całości.
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na sypko. Ugotować grzyby. Kiszoną kapustę także ugotować, odcisnąć i drobno posiekać. Na oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekane ugotowane grzyby. Dusić około 5 minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz zawijać w liście kiszonej kapusty (jak gołąbki). Ułożyć ściśle w gęsiarce. Dusić w wywarze z grzybów z dodatkiem 4-5 łyżek oleju rzepakowego około 30 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Przepis podała: Wiesława Adamczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Ratajach.