W sobotę, 20 maja, w Jędrzejowie, a w niedzielę, 21 maja w Tokarni, odbywały się Powiatowe Pikniki Ekologiczne w ramach powiatowego etapu konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Wybrano najlepsze potrawy z powiatów jędrzejowskiego i kieleckiego.
W etapie powiatu jędrzejowskiego do konkursu przystąpiło dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z sześciu gmin.
I miejsce i awans do etapu wojewódzkiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Korytnicy Korytniczanki z gminy Sobków za potrawę Gęś Dziedzica na kapuście z fasolą i ziemniakami. Nagroda 2000 złotych.
II miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Rewolka z Woli Tesserowej w gminie Małogoszcz za potrawę: Mimry z mamrami – gołąbki z ziemniakami i pieczarkami. Nagroda 1500 złotych.
III miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Rożnicy z gminy Słupia za potrawę Gęsie żołądki po Rożnicku”. Nagroda 1000 złotych
W etapie powiatu kieleckiego do konkursu przystąpiło 15 Kół Gospodyń Wiejskich z gmin powiatu kieleckiego.
Bitwę Regionów w powiecie kieleckim wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Żurawinki. Przygotowana przez nich Zupa gospodarska zajęła pierwsze miejsce i zdobyła awans do etapu wojewódzkiego. Nagroda 2000 złotych
II miejsce przypadło dla Koła Gospodyń Wiejskich Radlinianki z Radlina za Pucki w sosie chrzanowym. Nagroda 1500 złotych.
III miejsce zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Celinianki za Barszcz z białą kapustą. Nagroda 1000 złotych.
Jak ocenił Jacek Toś, dyrektor kieleckiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, poziom konkursu w tym roku zarówno w powiecie jędrzejowskim, jak i kieleckim był bardzo wysoki i z roku na rok jest coraz wyższy. Dziękuję wszystkim paniom, które poświęciły swój prywatny czas na kultywowanie naszego dziedzictwa kulinarnego i promowanie regionalnych produktów i potraw.
Organizatorem głównym konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Celem konkursu jest przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego charakterystycznej dla regionu działania koła gospodyń wiejskich lub stowarzyszenia.
Zespoły, które zajęły I miejsce w powiecie, przechodzą do drugiego etapu, który będzie się odbywać podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich, kwalifikuje się do ostatniego etapu. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się w październiku na wielkim finale. Na zwycięzców każdego etapu czekają atrakcyjne nagrody, a najlepsze Koło zostanie nagrodę dodatkową w formie wyjazdu dla 5 członków Kół Gospodyń Wiejskich na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.