Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Farsz z kaszy hreczanej (gryczanej) prażonej
Palone (lub nie) nasiona gryki dają smaczną zdrową kaszę, która odgrywała w staropolskiej kuchni ważną rolę. Kasza hreczana i grzyby stanowią atrakcyjny dodatek do wielu potraw mięsnych. Znaną staropolską potrawą są gołąbki przyrządzone z kaszy gryczanej i grzybów zawinięte w liście kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More. O specyficznym smaku gołąbków decyduje farsz wykonany na bazie kaszy prażonej. Na wsiach farsz przygotowuje się najczęściej z kaszy gryczanej jedynie zaparzonej. Oprócz grzybów do farszu dodaje się mięso, przysmażoną cebulę i pieprz.
Składniki: Kasza gryczana prażona, suszone prawdziwki, podroby wieprzowe, 1 marchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 1 pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, 1 porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, 1 selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, 1 cała kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kwaszona, pieprz czarny i ziołowy, sól, lubczyk.
Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną uprażoną ugotować na sypko w małej ilości wody. Suszone prawdziwki ugotować. Podroby wieprzowe ugotować z warzywami i lubczykiem. Następnie ugotowane grzyby i podroby zmielić. KapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More kwaszoną ugotować bez odlewania wody. Następnie odcisnąć i posiekać na grubo. Produkty połączyć ze sobą i przyprawić do smaku solą, ziołami i pieprzem. Farsz stosuje się jako nadzienie do pierogów, gołąbków, krokietów, do ciasta drożdżowego lub łazanek.
Przepis podało: Gospodarstwo agroturystyczne „Małyszyński zakątek” w Małyszynie Dolnym.