Bakalie to ogólna nazwa grupy owoców suszonych i orzechów. Mają zastosowanie w cukiernictwie czy piekarstwie. Bakalie są również powszechnie stosowanym dodatkiem w gastronomii komercyjnej i domowej.
Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy, są pyszne a także stanowią bogate źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Można je jeść jako dodającą energii przekąskę, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do pożywnych śniadań i podwieczorków oraz pysznych dań głównych. Oto propozycja na przyrządzenie smacznego bloku z bakaliami – bez pieczenia.
Składniki: 2 kostki naturalnego masła, około 3 szklanki wody, 1-2 szklanki cukru, opakowanie „niebieskiego” mleka w proszku, kakao, 1 opakowanie wafli, bakalie: rodzynki, żurawina, jagody, orzechy, migdały, suszone morele, kandyzowane owoce, np. papaja i inne.
Sposób przygotowania: Włożyć do dużego garnka masło, wlać wodę, wsypać cukier oraz kakao i powoli ogrzewać, do roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać mleko, dorzucić pokruszone wafle i zmieszane bakalie. Całość intensywnie mieszać, ponieważ masa bardzo szybko gęstnieje. Przełożyć do foremek – najwygodniejsze są jednorazowe foremki z folii aluminiowej. Przechowywać w lodówce.