Na Dożynkach w Masłowie ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.
Drugie miejsce w tym konkursie zdobył Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty za oryginalne pierożki Borowiaki – danie z młodym bobem, polane pikantnym sosem borowikowym. Jak przyrządzić takie danie? Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty zdradziły przepis i sposób wykonania.
Składniki
- CIASTO NA PIEROGI:
- 0,5 kg mąki pszennej
- ciepła woda ok. 40 stopni C
- 2 łyżki oleju
- FARSZ:
- 1 kg młodego bobu
- 15 dag boczku chudego wędzonego bądź szynki
- ok. pół kostki masła
- sól
- pieprz
- KREMOWY SOS BOROWIKOWY:
- ok. 1 kg świeżych bądź mrożonych borowików (najlepsze prosto z lasu)
- śmietana 30-procentowa
- 50 g masła do duszenia
- 2 małe cebule
Sposób przygotowania
Ugotować bób do miękkości, przestudzić i obrać ze skórek. Rozpuścić masło w rondlu, dodać obrany bób podsmażony wcześniej boczek pokrojony w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Przygotować sos: borowiki dusić na maśle razem z drobno posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować blenderem na krem, dodając śmietankę. Następnie ulepić pierogi i ugotować je. Podawać polane sosem.