101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Bobowiaki – pyszne pierożki z bobem od gospodyń z Zespołu Pieśni i Tańca Ciekoty

PrzezMarzena Smoręda
17 sierpnia 2022
w KULINARIA
Bobowiaki - pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów
Bobowiaki – pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów

Na Dożynkach w Masłowie ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.

Drugie miejsce w tym konkursie zdobył Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty za oryginalne pierożki Borowiaki – danie z młodym bobem, polane pikantnym sosem borowikowym. Jak przyrządzić takie danie? Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty zdradziły przepis i sposób wykonania.

Składniki

  • CIASTO NA PIEROGI:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • ciepła woda ok. 40 stopni C
  • 2 łyżki oleju
  • FARSZ:
  • 1 kg młodego bobu
  • 15 dag boczku chudego wędzonego bądź szynki
  • ok. pół kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • KREMOWY SOS BOROWIKOWY:
  • ok. 1 kg świeżych bądź mrożonych borowików (najlepsze prosto z lasu)
  • śmietana 30-procentowa
  • 50 g masła do duszenia
  • 2 małe cebule

Sposób przygotowania

Ugotować bób do miękkości, przestudzić i obrać ze skórek. Rozpuścić masło w rondlu, dodać obrany bób podsmażony wcześniej boczek pokrojony w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Przygotować sos: borowiki dusić na maśle razem z drobno posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować blenderem na krem, dodając śmietankę. Następnie ulepić pierogi i ugotować je. Podawać polane sosem.

Tagi: Koło Gospodyń WiejskichkulinariaWiejska micha
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.