101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Boczniaki – zdrowe grzyby coraz popularniejsze w uprawie i w kuchni

Boczniaki / Fot. canva.com

Boczniaki / Fot. canva.com

Wbrew dość powszechnej opinii, że grzyby nie posiadają znaczących wartości odżywczych, warto docenić boczniaki. Są one bogatym źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Na rynku są dostępne przez cały rok, ale zimową porą szczególnie ceni się je w kuchni ze względu na walory smakowe oraz wartości zdrowotne.

Boczniaki zawierają łatwo przyswajalne białko, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, mają komplet witamin z grupy B, witaminę C, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Dzięki zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą poziom cholesterolu i cukru w organizmie, poprawią stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Zdaniem naukowców niszczą nawet komórki nowotworowe.

Boczniaki są jednymi z niewielu gatunków grzybów, które z powodzeniem można uprawiać samodzielnie. Hodowla boczniaków nie wymaga dużego wysiłku, jest łatwa nawet dla początkujących, co przekłada się na coraz większe zainteresowanie tematem. Na rynku jest kupić można gotowe podłoże, z którego wyrastają boczniaki. Są to tzw. baloty, czyli sprasowane bele ze słomy, umieszczone w perforowanych foliowych workach, w całości przerośnięte grzybnią. To powoduje, że uprawa boczniaków jest widoczna już po 2 lub 3 tygodniach od zakupu grzybni. Wówczas można zbierać pierwsze plony.

Jakie wymagania ma taka uprawa? Dotyczą one zapewnienia: dostępu światła (oświetlenie) 12 godzin na dobę o natężeniu 600-800 luxów, dopływu świeżego powietrza, wilgotności wynoszącej 70-95 proc. w zależności od odmiany, fazy uprawy, temperatury i intensywności wietrzenia oraz parametrów powietrza zewnętrznego oraz temperatury dla większości odmian od 12 do 15 °C, Boczniak jest jednak dość tolerancyjny i niektóre odmiany dobrze plonują w temperaturze od 6 do 26 °C.

Szczegółowe zasady postępowania przy uprawie boczniaka trzeba wypracować w swoim obiekcie, w odniesieniu do danej odmiany z uwzględnieniem pory roku i pogody panującej na zewnątrz.

Grillowane boczniaki

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć na średnio rozgrzanej patelni – grillowej lub zwykłej – i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną. Doprawić solą.

W miseczce wymieszać oliwę, natkę pietruszki i czosnek, dodać sól i taką mieszanką smarować boczniaki, smażąc je przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Boczniaki można podawać ułożone na przykład na rukoli wymieszanej z winegretem, posypane zrumienionymi orzeszkami pinii, tartym parmezanem.

Tagi: boczniakikulinariaporady
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Współpraca rolników bardzo się opłaca

PrzezMarzena Smoręda
21 maja 2025

Współpraca rolników bardzo się opłaca.

Czytaj więcejDetails
Fot. ARiMR Kielce

Rolnicy trochę sami sobie szkodzą

21 maja 2025
Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach. / Fot. Marzena Smoręda

Rewolucja na rynku nawozów

21 maja 2025
Rolnicy w UE tracą średnio 28,3 mld euro rocznie z powodu ekstremalnych zjawisk pogodowych. / Fot. Canva

Ogromne straty finansowe przez pogodę

21 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.