Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z gminy Górno w powiecie kieleckim poleca botwinkę według swojej receptury. Gospodynie zachęcają do kulinarnych eksperymentów z buraczkami, bo zupa botwinkowa to jedna z pierwszych zup, jakie gotuję z wiosennych nowalijek.
Składniki: 1,5 l wody, 35 dag mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe i cielęce), 3 ziemniaki, 3 buraki, 1 pęczek botwiny, 1 jajko, 1 bułka, 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera, masło, cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotować w 1,5 litra wody przez 20-30 minut. Dodać przyprawy. 3 buraki pokrojone w kostkę i pęczek botwiny udusić na patelni z 3 łyżkami masła i 1 ½ szklanki wody. Wszystkie warzywa zblendować, połączyć z wywarem z warzyw i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Zagęścić 3 łyżkami śmietany. 35 dag mięsa mielonego wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką i ugotować. Podawać z kremem botwinkowym, z łyżką gęstej śmietany i koperkiem.
Warto podkreślić, że burak jest rośliną odżywczą, bogatą w składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i witaminę C, foliany, witaminy z grupy B, betakaroten. Buraki wspierają też funkcjonowanie wątroby, pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, zapobiegają rozwojowi niektórych chorób, m.in. nowotworów oraz schorzeń o podłożu neurodegeneracyjnym.