Buchty drożdżowe po ociesancku z sosem jogurtowo-jagodowo-miętowym
Buchty drożdżowe, czyli bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego z nadzieniem, po ociesancku z sosem jogurtowo-jagodowo-miętowym poleca w lipcu, w sezonie jagodowym Koło Gospodyń Wiejskich Ociesanki w Ociesękach, w gminie Raków. Składniki są teraz dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Składniki na zaczyn: 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania: Składniki łączymy i pozostawimy do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Składniki na ciasto: ½ kg mąki, 250 ml mleka, 3 żółtka, ¼ szklanki cukru, 10 dag roztopionego masła,
Składniki na sos: 200 ml jogurtu naturalnego, ¼ szklanki cukru, ½ kg świeżych jagód, pęczek mięty
Sposób przygotowania: Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy składniki na ciasto i je wyrabiamy. Formułujemy kuleczki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość wkładamy je do garnka z parą. Parujemy około 10 minut. W międzyczasie wykonujemy sos. Zasypujemy jagody cukrem i czekamy aż puszczą sok. Łączymy go z jogurtem oraz miętą. Na koniec gotowe buchty polewamy sosem. Można podawać na ciepło, jak również na zimno.