101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 3 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Bułeczki orzechowo-słonecznikowe na czerwonym winie

Bułeczki orzechowo-słonecznikowe na czerwonym winie /. Fot. Canva

Bułeczki orzechowo-słonecznikowe na czerwonym winie /. Fot. Canva

Drożdże, mąka, ziarno słonecznika, łupane orzechy, jogurt, trochę masła, miodu i wina – tyle wystarczy, aby upiec własnoręcznie pyszne bułeczki orzechowo-słonecznikowe na czerwonym winie. Warto poeksperymentować w kuchni, bo smak i zapach takiego wypieku zachwyci.

Składniki: 4 ½ szklanki mąki graham, 2 szklanki mąki żytniej, 5 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1 ½ szklanki łupanych orzechów włoskich, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka letniej wody, 1 jogurt naturalny, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 kostki drożdży, 1 łyżka masła, 2 łyżki soli, masło do smarowania blaszek, czarnuszka.
Sposób przygotowania: zaczyn: przesiać około 4,5 szklanki mąki graham. Po przesianiu powinny pozostać 3 szklanki mąki. W szklance ogrzanego wina rozpuścić łyżeczkę miodu i dodać ¼ kostki drożdży. Kiedy drożdże zaczynają pracować, wlać je do mąki, mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto: przesiać 5 łyżek mąki pszennej. Dodać 2 szklanki przesianej mąki żytniej, 1 ½ szklanki otrąb, które pozostały po przesianiu mąki graham. 1 szklankę zmielonego słonecznika, 1 ½ szklanki zmielonych orzechów, wymieszać na sucho i dodać 2 łyżki soli. W szklance letniej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i ¼ kostki drożdży.
Do ugotowanych przetartych ziemniaków dodać jogurt. Gdy drożdże zaczną pracować wlać je oraz jogurt z ziemniakami do przygotowanych wcześniej składników. Wlać zaczyn i dodać łyżkę masła. Zagniatać około 30 minut. Przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto położyć na stolnice. Całość ciasta zagnieść. Uformować wałki, nożem pokroić na jednakowe porcje, z których robić bułeczki lub paluchy. Ułożyć je na wysmarowanej masłem blaszce. Pieczywo posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnem słonecznika. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza od 35 do 40 minut. Jeśli lubimy bardziej wypieczone pieczywo, możemy czas pieczenia przedłużyć o kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu bułeczek z piekarnika przykryć je płócienną lub lnianą ściereczką.
Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: bułeczkigotowaniekulinariaorzechyprzepissłonecznik
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Ziemniaki – Lista Odmian Zalecanych na 2025 rok

Następny wpis

Nowe odmiany zbóż jarych dedykowane w Świętokrzyskiem na 2025 rok

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
zboże, pole / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Nowe odmiany zbóż jarych dedykowane w Świętokrzyskiem na 2025 rok

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.