101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Bułeczki z czarnymi jagodami

Jagodzianki / Fot. Canva

Jagodzianki / Fot. Canva

Czarne jagody, zwane także czarnymi borówkami, to owoce pełne witamin. Ze względu na swój niepowtarzalny smak lata wykorzystywane są nie tylko do produkcji soków i przetworów, ale i jako nadzienie do pierogów czy wypieków. Bułeczki z nadzieniem z czarnych jagód to drożdżowe jagodzianki, którym nie sposób się oprzeć.

Kielce. Jagodzianki / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
Kielce. Jagodzianki / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Bułeczki z czarnymi jagodami

Składniki: ½ kg jagód, 10 dag drożdży, 6 żółtek, ½ l mleka,1 szklanka cukru, 1 kg mąki,1 kostka margaryny, 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:W dużej misce rozkruszyć drożdże z łyżeczką cukru, wlać 2 szklanki mleka i dodać połowę mąki. Wymieszać i odstawić na parę minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier, żółtka i cukier wanilinowy zmiksować. Dodać do wyrośniętego ciasta, dosypać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Wlać rozpuszczoną, ale niegorącą margarynę i resztę mleka, wyrabiać przez kolejne 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do miski. Na stolnicy rozwałkować placek o grubości 2-3 cm, wycinać szklanką krążki, rozciągać je do podłużnego kształtu. Na każdy krążek włożyć po 1 łyżeczce jagód i mniej niż pół łyżeczki cukru. Zlepić rogi i odstawić na 5 minut do podrośnięcia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 150 °C na ciemnozłoty kolor. Przed końcem pieczenia sprawdzić trzeba cienkim drewnianym szpikulcem, czy bułeczki są już upieczone w środku. Szpikulec po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.
Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowaniejagodziankikulinariaprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Gospodarstwo na miarę europejskiego rolnictwa

Następny wpis

Co zmienia się w świętokrzyskiej hodowli? Statystycy zbierają dane

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
ASF przy granicy województwa świętokrzyskiego

Co zmienia się w świętokrzyskiej hodowli? Statystycy zbierają dane

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.