101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Cebularze makowe

PrzezMarzena Smoręda
27 grudnia 2022
w KULINARIA
Cebularze makowe / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Cebularze makowe / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Cebularze to jedna wielu potraw tradycyjnych goszcząca na stołach mieszkańców regionu. Pierwsze wzmianki dotyczące tego wypieku sięgają XIX stulecia. Potrawa ta wywodzi się z kuchni żydowskiej i przed II wojną światową znana była jako pletzel.

Cebularze makowe

Wydrukuj przepis

Składniki

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 dag tłuszczu roztopionego i przestudzonego
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • NADZIENIE:
  • 50 dag cebuli
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w ćwierćplasterki, smażyć na oleju do zarumienienia, po czym podlać wodą i dusić do miękkości. Odstawić do wystygnięcia Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić tak, by było ono miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt placuszków o średnicy 10-12 cm, posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć na wszystkie placuszki nadzienie cebulowe i posypać makiem. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Przepis podała: Dorota Świtała z Knapówki.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.