101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Chała Pińczowska

PrzezMarzena Smoręda
9 listopada 2022
w KULINARIA
Chała Pińczowska / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Chała Pińczowska / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Chała Pińczowska

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 2,5 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 20 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, zrobić w środku dołek, dodać utarte z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki, dopiero wtedy dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, formować z nich wałeczki i uplatać z nich „warkocze”. Końce należy dobrze zlepić i całość zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować „warkocze” ubitymi białkami i posypać kruszonką (trochę masła, cukru i mąki ucierać dłońmi, aby zrobiły się kuleczki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ̊C ok. 30-35 minut. Można sprawdzać patyczkiem, czy są upieczone. Spożywać z mlekiem lub z kakao.

Przepis podały: Teresa Kozioł i Grażyna Pasternak z Bogucic.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.