Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Chleb domowy na zsiadłym mleku
Chleb ten gościł w kocińskich domach od wielu lat. Każda gospodyni potrafiła upiec chleb w swoim domu, jednak ten na zsiadłym mleku jest wyjątkowy, a dodatek nasion sprawia, że jest bardziej pożywny. Dawniej stanowił podstawę żywienia, dzisiaj jest przysmakiem.
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki żytniej, 6 szklanek zsiadłego mleka, 3 dag drożdży, 4 łyżeczki soli, 5 dag masła, 1 szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane).
Sposób wykonania: z mąki żytniej, zsiadłego mleka i drożdży zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Dodać mąkę pszenną, sól i ziarna, wyrobić. Dodać miękkie masło, wyrobić. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 3 foremki długości ok. 30 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe, dać mu ponownie wyrosnąć. Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 50 minut w 180⁰C do lekkiego zbrązowienia.
Przepis podała: Bożena Kopeć z Koła Gospodyń Wiejskich w Kocinie.