101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pasztet z kury gotowany na parze

Pasztet z kury gotowany na parze / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Pasztet z kury gotowany na parze / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Pasztet z kury gotowany na parze

Składniki: 1 duża kura, 15 dag wątróbki z drobiu, 20 dag wątróbki cielęcej, 20 dag włoszczyzny (bez kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More), 10 dag masła lub tłuszczu z kury, 1 czerstwa bułka, 1 duża cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, 1 jajko, 2 żółtka, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, masło do smarowania formy.

Sposób wykonania: Kurę opłukać i wstawić do garnka. Gotować do miękkości. Następnie obrać mięso ze skóry. Wątróbki wymoczyć w mleku, odcisnąć. Z cielęcej wątróbki zdjąć skórkę. Udusić z masłem i drobno pokrojoną cebulką. W czasie duszenia nie rumienić cebuli i wątróbki. Bułkę pokroić w drobną kostkę, włożyć do wątróbki i dusić razem. Po ostudzeniu zmielić w maszynce dwa razy przez drobne sito. Do masy dodać jaja, przyprawy i trochę wywaru z rosołu, tak aby masa była mazista. Wyrobić ją starannie. Wysmarować formę masłem, włożyć masę, przyklepać równo łyżką, przykryć papierem włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować pod przykryciem na parze przez 45-60 minut. Zdjąć i ostudzić.

Przepis podał: Zespół Folklorystyczny Nidzianecki z Nidy.

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ModliszewicachWłoszczowa
Udostępnij236Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Chleb domowy na zsiadłym mleku

Następny wpis

Rok 2023 rokiem prosa. Co to za zboże?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Proso / Fot. Shutterstock

Rok 2023 rokiem prosa. Co to za zboże?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.