101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Chleb domowy na zsiadłym mleku

Chleb domowy na zsiadłym mleku / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Chleb domowy na zsiadłym mleku / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Chleb domowy na zsiadłym mleku

Chleb ten gościł w kocińskich domach od wielu lat. Każda gospodyni potrafiła upiec chleb w swoim domu, jednak ten na zsiadłym mleku jest wyjątkowy, a dodatek nasion sprawia, że jest bardziej pożywny. Dawniej stanowił podstawę żywienia, dzisiaj jest przysmakiem.

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki żytniej, 6 szklanek zsiadłego mleka, 3 dag drożdży, 4 łyżeczki soli, 5 dag masła, 1 szklanka ziaren (słonecznik, dyniaDyniaDynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More, siemię lniane).

Sposób wykonania: z mąki żytniej, zsiadłego mleka i drożdży zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Dodać mąkę pszenną, sól i ziarna, wyrobić. Dodać miękkie masło, wyrobić. Odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. 3 foremki długości ok. 30 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe, dać mu ponownie wyrosnąć. Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 50 minut w 180⁰C do lekkiego zbrązowienia.

Przepis podała: Bożena Kopeć z Koła Gospodyń Wiejskich w Kocinie.

Tagi: Busko-ZdrójchlebJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ModliszewicachWłoszczowa
Udostępnij237Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Jak zmieniły się ceny towarów i usług w lutym 2023 roku?

Następny wpis

Pasztet z kury gotowany na parze

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pasztet z kury gotowany na parze / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Pasztet z kury gotowany na parze

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.