Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” w niedzielę, 3 września, podczas Święta Chleba w Parku Etnograficznym w Tokarni, prezentowało swoje produkty. Tradycyjnie wypiekany chleb, którym częstowały gospodynie oraz przygotowane przez nie pierogi i naleśniki nie miały sobie równych.
Jak mówiły gospodynie, Święto Chleba to jedna z najważniejszych okazji, aby docenić pracę rolników, poznać receptury potrzebne do wypieku smacznego i zdrowego chleba oraz nauczyć się jego sztuki pieczenia.
– Święto Chleba w Tokarni to miejsce w sam raz na to – mówiła Bożena Przybył, przewodnicząca Koła.
Jak mówiła inna gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” – Monika Cichoń, Tokarnia jest ulubionym miejscem „Klimontowianek”.
– Przedstawiamy tu nasze pyszne potrawy, a w czasie Święta Chleba najważniejszy jest oczywiście chleb.
Ten na stoisku „Klimontowianek” to wyrób na prawdziwym zakwasie, zdrowy, polecany także diabetykom, osobom na dietach.
– Nie ma sobie równych – podkreślała Monika Cichoń.
Gospodynie zachwalały także inne wyroby piekarnicze, jak jagodzianki czy bułki z serem rodem z Klimontowa. Chwaliły się także wybornymi pierogami.
Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” zrzesza ponad 30 kobiet. Wszystkie są fajne i ambitne – podkreślały w rozmowie z Radiem Kielce.