Wrzesień – ostatni miesiąc lata – dla rolników, sadowników i właścicieli przydomowych ogrodów to wciąż okres wzmożonych prac. Oprócz zbioru plonów to także czas, między innymi: jesiennego sadzenia roślin, wysiewu roślin odmian zimowych, niszczenia chwastów i przygotowania gleby do kolejnego sezonu.
W polu
Wrzesień jest najlepszym miesiącem na siew zbóż ozimych. Kończy się orki siewne, a w razie opóźnienia stosuje skrócony wariant, czyli orkę i uprawę przedsiewną agregatem z wałem ugniatającym. Niemniej jednak to właśnie od jakości materiału siewnego, terminu i gęstości siewu oraz jakości przygotowania stanowiska zależy przyszły plon.
We wrześniu zbierany jest bobik po ewentualnej desykacji, czyli stosowaniu środków chemicznych w celu wysuszenia rośliny przed zbiorem, która ułatwia jego zbiór. Plantacje burakówChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More cukrowych oczyszczane są z chwastów. Oceniana jest także dojrzałość kukurydzy na kiszonkę, przy czym jej zbiór rozpoczyna się nie wcześniej jak w momencie osiągnięcia dojrzałości ciastowato-woskowej.
W sadzie i ogrodzie
W tym czasie przygotowuje się glebę do sadzenia drzew i krzewów owocowych poprzez zniszczenie chwastów. Nawozi się ją obornikiem, stosuje się cykl uprawek, które doprowadzają glebę do wysokiej kultury.
Pomieszczenia, w których magazynowane są owoce, bieli się wapnem i zabezpiecza otwory siatką przed gryzoniami. Do przechowywania owoców gromadzi się skrzynki plastikowe.
W warzywniku
Wrzesień to czas na wysiew rzodkiewki i sałaty zimowej. Przed przymrozkami zbiera się warzywa ciepłolubne, czyli ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More i inne dyniowate, paprykę, oberżynę, pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, fasolę. Dzieli się też karpy rabarbaru, szczypiorku oraz cebuli siedmiolatki, przez co otrzymuje się nowe rośliny do sadzenia. Ogławia się kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More brukselską, przede wszystkim wtedy, kiedy słabo zawiązuje główki.
W zależności od warunków atmosferycznych pod koniec miesiąca wykopuje się warzywa korzeniowe – selerySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More ćwikłowe, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, pietruszkę, rzodkiew. Do dłuższego przechowywania wybiera się korzenie średniej wielkości, zdrowe i nie uszkodzone. Warzywa korzeniowe najlepiej magazynuje się w temperaturze 1-4 stopni Celsjusza i wilgotności powietrza na poziomie 95 proc. Takie warunki mogą zapewnić niektóre piwnice lub właściwie przygotowane kopce ziemne. Nie przechowuje się ich razem z owocami.
W przypadku planowanej uprawy warzyw w następnym roku na tym samym polu ważne jest dokładne usunięcie resztek porażonych chorobami roślin i zastosowanie płodozmianu, przy czym na te same miejsca poszczególne gatunki nie powinny trafić częściej niż co 3-4 lata. Po zbiorze warzyw zalecany jest wysiew roślin z przeznaczeniem na zielony nawóz.