101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 14 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Chleb żytni pieczony na trzonie w piecu chlebowym

Chleb żytni pieczony na trzonie w piecu chlebowym

Fot. Canva

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Chleb żytni pieczony na trzonie w piecu chlebowym

Chleb wypiekany jest w wiosce Witosławice leżącej u podnóża Góry Witosławskiej. Legenda głosi, że po stracie syna Książe Witosław podzielił swój majątek na biedny lud zamieszkały u podnóża góry. Sam zamieszkał w pustelniczej chacie, gdzie dziś stoi drewniana kapliczka, a wioska została nazwana jego imieniem. Na polach podarowanych przez księcia ludzie zaczęli uprawiać zboże, ziemniaki, żeby wyżywić swoje rodziny. Żyto, z którego to robili mąkę na żarnach i piekli chleb, najlepiej rodziło się na podleśnych ziemiach. Tradycja pieczenia chleba przechodzi z pokolenia na pokolenie. Przepisy pieczenia chleba z biegiem lat urozmaicały się coraz bardziej, ale tradycja przetrwała do dziś. Pierwsze przepisy były bez proporcji, robiono je według swojego uznania.

Składniki: 1,5 l wody letniej, 3 łyżki stołowe oleju, 2 łyżki soli, 4 dag drożdży, 1 kg mąki żytniej, 1/2 kg mąki pszennej.

Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zrobić rozczyn z 2 dag drożdży, mąki żytniej oraz 1/2 l letniej wody (otrzymany rozczyn musi być o konsystencji gęstej śmietany). Następnego dnia do rozczynu dolać resztę wody, pozostałą część drożdży, 2 łyżki stołowe soli, olej i resztę mąki. Ciasto dobrze wyrobić, tak aby było gęste. Wyrobione ciasto zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie uformować chleb i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec 1 godzinę i 15 minut w piecu chlebowym.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich z Witosławic.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: chlebKoło Gospodyń Wiejskich z WitosławickulinariaprzepisŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)ŚwiętokrzyskieWitosławice
Udostępnij236Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Odmiany zbóż ozimych rekomendowane dla Świętokrzyskiego

Następny wpis

Wrzesień w polu, sadzie i ogrodzie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Wrzesień w polu, sadzie i ogrodzie

Wrzesień w polu, sadzie i ogrodzie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.