Kapusta – cenne źródło witamin i minerałów – w kuchni polskiej jest często używana. Aby po zbiorze nie traciła swoich wartości odżywczych i walorów smakowych, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Co trzeba jej zapewnić, wyjaśnia ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Kapustę zebraną z pola można z powodzeniem przechowywać przez okres jesiennych i zimowych chłodów.
– Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0 stopni Celsjusza, a wilgotność względna musi być na poziomie 90-95 proc. Bezpośrednio po zbiorze kapusta powinna zostać schłodzona i umieszczona w pomieszczeniu z dużą wilgotnością powietrza powyżej 90 proc., aby ograniczyć ubytki masy – informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Najczęściej kapustę przechowuje się w różnego rodzaju pomieszczeniach chłodzonych tylko powietrzem zewnętrznym. Temperatura powietrza w tych pomieszczeniach nie powinna spadać poniżej 0 stopni Celsjusza. Przy wyższej temperaturze istnieje już ryzyko wystąpienia procesów gnilnych.
Pomieszczenie, w którym przechowywana jest kapusta, powinno być regularnie wietrzone. Co ważne, główki należy układać w jednej warstwie i nie mogą się ze sobą dotykać, zachowujemy więc odstęp. Jeżeli jednak decydujemy się na przechowywanie na półkach, dobrze jest każdą główkę kapusty owinąć papierem. Skuteczną praktyką jest też zachowanie dłuższych łodyg. Wtedy kapustę umieszczamy w skrzynce wypełnionej piaskiem i wbijamy w niego łodygę.
W przechowalniach kapusta może być trzymana w pryzmach, luzem, w skrzyniach lub paletach. W przypadku spadku temperatury poniżej 0 stopni Celsjusza należy okryć pryzmę balotami słomy lub innym materiałem izolacyjnym.
Najlepsze wyniki daje przechowywanie kapusty w paletach w chłodni, ponieważ system sterowania umożliwi utrzymanie stałej temperatury i wilgotności powietrza podczas całego okresu przechowywania.