101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Chłód, wilgoć i… kocyk na mróz. To lubi kapusta w zimie

Ceny warzyw i owoców na zielonym rynku w Sandomierzu.

Fot. Anna Głąb - Radio Kielce

Kapusta – cenne źródło witamin i minerałów – w kuchni polskiej jest często używana. Aby po zbiorze nie traciła swoich wartości odżywczych i walorów smakowych, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Co trzeba jej zapewnić, wyjaśnia ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.   

Kapustę zebraną z pola można z powodzeniem przechowywać przez okres jesiennych i zimowych chłodów.

– Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0 stopni Celsjusza, a wilgotność względna musi być na poziomie 90-95 proc. Bezpośrednio po zbiorze kapusta powinna zostać schłodzona i umieszczona w pomieszczeniu z dużą wilgotnością powietrza powyżej 90 proc., aby ograniczyć ubytki masy – informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Najczęściej kapustę przechowuje się w różnego rodzaju pomieszczeniach chłodzonych tylko powietrzem zewnętrznym. Temperatura powietrza w tych pomieszczeniach nie powinna spadać poniżej 0 stopni Celsjusza. Przy wyższej temperaturze istnieje już ryzyko wystąpienia procesów gnilnych.

Pomieszczenie, w którym przechowywana jest kapusta, powinno być regularnie wietrzone. Co ważne, główki należy układać w jednej warstwie i nie mogą się ze sobą dotykać, zachowujemy więc odstęp. Jeżeli jednak decydujemy się na przechowywanie na półkach, dobrze jest każdą główkę kapusty owinąć papierem. Skuteczną praktyką jest też zachowanie dłuższych łodyg. Wtedy kapustę umieszczamy w skrzynce wypełnionej piaskiem i wbijamy w niego łodygę.

W przechowalniach kapusta może być trzymana w pryzmach, luzem, w skrzyniach lub paletach. W przypadku spadku temperatury poniżej 0 stopni Celsjusza należy okryć pryzmę balotami słomy lub innym materiałem izolacyjnym.

Najlepsze wyniki daje przechowywanie kapusty w paletach w chłodni, ponieważ system sterowania umożliwi utrzymanie stałej temperatury i wilgotności powietrza podczas całego okresu przechowywania.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Anna ChmielkapustaKielceŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?

Następny wpis

Figa – słodki owoc w ogrodzie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Figa - słodki owoc w ogrodzie

Figa - słodki owoc w ogrodzie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.