101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 20 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?

Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?

Dynie ozdobne / Fot. M. Miłek - Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Ogrodnicy wyróżnić mogą obecnie nawet 22 gatunki dyń, których owoce właśnie zbierane są z plantacji. Wśród nich są zarówno gatunki jadalne, jak i te uprawiane jako ozdobne.

Pierwotny zasięg występowania dyni to obszar obu Ameryk. Znane i uprawiane są od co najmniej 10 tysięcy lat, a po odkryciu Ameryki zadomowiły się w Europie. Liczne gatunki z tego rodzaju rosną dziko na wszystkich kontynentach w strefie międzyzwrotnikowej i w obu strefach umiarkowanych.

W naszych warunkach klimatycznych dynia jest rośliną jednoroczną, z długimi pędami i wąsami czepnymi. Liście dyni w zależności od gatunku są okrągławe, jajowate, jajowato-lancetowate, nerkowate lub trójkątne, zwykle mniej lub bardziej dłoniasto klapowane, na brzegach ząbkowane. Kwiaty męskie wyrastają pęczkami z kątów liści, a kwiaty żeńskie wyrastają pojedynczo z kątów liści. Męskie rozwijają się jako pierwsze, na pędach głównych (silnych i długich). Kwiaty żeńskie najczęściej powstają na pędach bocznych.

Z punktu widzenia botanicznego owocem dyni jest jagoda, która dorasta do 200 kg, a w przypadku gatunku dyni olbrzymiej waga ta jest znacznie większa. Największa dynia w Polsce w 2022 roku ważyła 898,5 kg. Największa dynia na świecie została zarejestrowana w 2021 roku we Włoszech i ważyła 1225,6 kg.

– Gatunki dyni są trudne w precyzyjnym sklasyfikowaniu, ponieważ na przykład znana dynia prowansalska jest odmianą dyni piżmowej, a dynia hokkaido jest odmianą dyni olbrzymiej. Kłopoty z klasyfikacją dyni napotyka się w przypadku, gdzie dynię zwyczajną uprawiamy w celach kulinarnych i ozdobnych – informuje Małgorzata Miłek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Z perspektywy kulinarnej w Polsce najczęściej występującymi w Polsce dyniami są odmiany: zwyczajna, hokkaido, piżmowa, makaronowa, prowansalska, zielona i bezłupinowa.

Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?
Dynia zwyczajna / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dynia hokkaido

To japońska, jadalna, pomarańczowa odmiana dyni olbrzymiej, mimo że rozmiary dyni hokkaido wcale na to nie wskazują. Ma intensywnie pomarańczową skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Miąższ hokkaido jest pomarańczowy, zwarty i smakiem przypomina orzechy włoskie. To jedna z dyń, które mogą być wykorzystane w kuchni bez potrzeby obierania ze skórki. Waga hokkaido dochodzi do 0,5-1,5 kg.

Dynia piżmowa

Jest podłużna i lekko okrągła na zakończeniu. Miąższ ma koloru pomarańczowego, zwarty, nieco słodki, charakterystycznie aromatyczny. Nadaje się do gotowania i pieczenia, na zupy kremy, delikatne kluski, purée, curry, a także pasty kanapkowe, sosy, ciasta i desery. Dynia piżmowa ma posmak piżma, stąd jej nazwa.

Dynia prowansalska

Zwana jest też francuską, muszkatołową lub muscatem. To jedna z najpopularniejszych odmian dyni zielonej, choć jest gatunkiem dyni piżmowej. Kształtem i wielkością bardziej przypomina dynię zwyczajną. Podobnie jak ona, osiąga duże rozmiary i jest podzielona na segmenty. Miąższ bladopomarańczowy z delikatnym owocowym aromatem. Dynię prowansalską można przetworzyć i zamknąć w słoiki. Zimą zawartość słoiczków z przetworzoną dynią wykorzystamy do sporządzenia zupy dyniowej.

Dynia makaronowa

To odmiana dyni zwyczajnej należąca do rodziny dyniowatych. Na każdej roślinie wyrasta od 8 do 10 owalnych owoców, które mają żółtopomarańczową skórkę i ciemniejszy, pomarańczowym miąższ. Waga owoców waha się od 2 do 4 kg, co daje roczny zbiór około 40 kg owoców z jednej rośliny.

Dynia bezłupinowa

To dynia olbrzymia o nasionach pozbawionych okrywy nasiennej. W związku z powyższym po przekrojeniu dyni i wydrążeniu nasion można je łatwo spożywać. Dynia bezłupinowa jest dość duża, o masie owoców 3-5 kg. Skórka intensywnie pomarańczowa w nieregularne zielone pasy. Roślina nadaje się do uprawy w ogródkach przydomowych, gdyż nie wytwarza dużej masy wegetatywnej. Nadaje się również do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory, przeciery i soki. Pestki tej dyni są wykorzystywane jako dodatek do wypieku pieczywa.

hokkaidoDynia hokkaido / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?Dynia olbrzymia / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?Dynia piżmowa / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?Dynia zwyczajna / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?Dynia makaronowa / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Co warto wiedzieć o dyni? Która nadaje się do kuchni?Dynie piżmowe / Fot. M. Miłek – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: dyniadynia bezłupinowadynia hokkaidodynia makaronowadynia piżmowadynia prowansalskaMałgorzata MiłekŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskiewarzywa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Terminy stosowania nawozów. Kiedy można je wykonać po terminie?

Następny wpis

Chłód, wilgoć i… kocyk na mróz. To lubi kapusta w zimie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców na zielonym rynku w Sandomierzu.

Chłód, wilgoć i… kocyk na mróz. To lubi kapusta w zimie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.