KapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More – cenne źródło witamin i minerałów – w kuchni polskiej jest często używana. Aby po zbiorze nie traciła swoich wartości odżywczych i walorów smakowych, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Co trzeba jej zapewnić, wyjaśnia ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
KapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More zebraną z pola można z powodzeniem przechowywać przez okres jesiennych i zimowych chłodów.
– Optymalna temperatura przechowywania wynosi 0 stopni Celsjusza, a wilgotność względna musi być na poziomie 90-95 proc. Bezpośrednio po zbiorze kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More powinna zostać schłodzona i umieszczona w pomieszczeniu z dużą wilgotnością powietrza powyżej 90 proc., aby ograniczyć ubytki masy – informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Najczęściej kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More przechowuje się w różnego rodzaju pomieszczeniach chłodzonych tylko powietrzem zewnętrznym. Temperatura powietrza w tych pomieszczeniach nie powinna spadać poniżej 0 stopni Celsjusza. Przy wyższej temperaturze istnieje już ryzyko wystąpienia procesów gnilnych.
Pomieszczenie, w którym przechowywana jest kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, powinno być regularnie wietrzone. Co ważne, główki należy układać w jednej warstwie i nie mogą się ze sobą dotykać, zachowujemy więc odstęp. Jeżeli jednak decydujemy się na przechowywanie na półkach, dobrze jest każdą główkę kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More owinąć papierem. Skuteczną praktyką jest też zachowanie dłuższych łodyg. Wtedy kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More umieszczamy w skrzynce wypełnionej piaskiem i wbijamy w niego łodygę.
W przechowalniach kapustaKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More może być trzymana w pryzmach, luzem, w skrzyniach lub paletach. W przypadku spadku temperatury poniżej 0 stopni Celsjusza należy okryć pryzmę balotami słomy lub innym materiałem izolacyjnym.
Najlepsze wyniki daje przechowywanie kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More w paletach w chłodni, ponieważ system sterowania umożliwi utrzymanie stałej temperatury i wilgotności powietrza podczas całego okresu przechowywania.