Chłopska bida
Jak wykorzystać resztki mięs, wędlin, warzyw i chleba w kuchni? Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, w powiecie opatowskim podało prosty i tani przepis na zapiekankę, którą nazwało Chłopska bida.
Składniki: 80 dag mięsa pozostałego z rosołu, resztek wędlin lub boczku, czerstwy chleb, 30 dag bułki, warzywa z rosołu – marchewka, pietruszka, seler, ponadto 5 jajek wiejskich, 1,5 szklanki mleka, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kg ziemniaków pozostałych z obiadu z poprzedniego dnia, dwie łyżki mielonych grzybów leśnych, 1 szklanka śmietany wiejskiej, 1 łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki lebiodki pokrojonej, 2 łyżki szczypiorku.
Sposób przygotowania: Formę do zapiekania posmarować olejem. Mięso z rosołu pokroić w kostkę i ułożyć w formie. Resztki wędlin podsmażyć na oleju i dodać do mięsa z rosołu. Pieczywo pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm i ułożyć na mięsie. Warzywa pokroić w słupki i ułożyć na pieczywie. Jajka ubić, dodać do nich mleko, mąkę, sól, musztardę i wymieszać. Tak powstałą zalewą zalać zawartość w formie. Całość włożyć do lodówki na jedną godzinę. Po wyjęciu z lodówki, na daniu ułożyć ziemniaki, posypać zmielonymi grzybami. Śmietanę ubić i dodać mąkę. Tak powstałą zalewą polać ziemniaki. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec przez 40 minut. Po upieczeniu posypać ziołami i podać np. z surówką z kiszonej kapusty.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach.